Rumänska tiggarna ska vräkas igen

Publicerad 2014-03-13

Efter att först ha avhysts från Högdalen och senare Flemingsberg flyttade de rumänska tiggarna till Helenelund.

Nu vräks de från det nya lägret.

Men avhysningen kunde först inte genomföras efter att demonstranter samlats på platsen.

Det är Kronofogden som ska genomföra avhysningen, men de upplever att den inte kan genomföras så länge demonstranterna är kvar.

Istället inväntade de polisens förstärkning.

– Vi har fryst läget just nu och inväntar personalförstärkning. Målet är att Kronofogden ska kunna genomföra sitt uppdrag utan våld, säger Lars Byström, informatör vid Stockholmspolisen.

Vid lunchtid påbörjades avhysningen efter att ett tiotal poliser kommit till lägret. Fler och fler romer lämnar lägret självmant, men några gömmer sig inne i en av barackerna tillsammans med demonstranter.

En romsk kvinna gråter och vädjar att få stanna ett par dagar: "bara jag, bara jag", säger hon. Via tolk förklarar representanter från Kronofogdemyndigheten att det inte går.

Kritiska till kommunen

Det är ett trettiotal demonstranter som har samlats på platsen och en av dem är Martin Westin.

– Det är obehagligt att polisen tillkallar förstärkning, men vi visste nog från början att vi i längden inte skulle kunna stoppa det här, säger han.

– Vi är mest kritiska till att kommunen inte har för avsikt att ordna en bättre lösning åt dem.

Han tror att det är väldigt få av de demonstranter som samlats som är beredda att bara gå därifrån.

– Jag har i alla fall klätt mig för att kunna bli bortsläpad, säger han.

När avhysningen påbörjades höll polis fast demonstranter för att hindra dem från att gå fram.

Enligt polisens informatör Lars Byström är brottet som demonstranterna begår störande av förrättning.

Erbjuds hemresa

I natt befann sig runt hundra personer i lägret, men många har redan lämnat och det är runt 20 personer som nu ska avhysas.

Representanter från Kronofogden och Sollentuna kommun försöker föra samtal med romerna för att få dem att lämna självmant. Kommunen erbjuder dem en resa tillbaka till Rumänien om de kommer in till socialkontoret klockan ett.

– Jag vill stanna, där hemma kommer jag att dö av svält. Jag har en liten bebis som bara är ett år gammal, säger en ung kvinna som svar.

En man undrar var de ska sova i natt och om kommunen kan erbjuda dem något boende. Svaret från socialassistenten Mira Hägermark är att hemresan är det enda som Sollentuna kommun kan erbjuda.

Enligt kommunens socialchef Kerstin Lidman har ett 30-tal romer nappat på erbjudandet om att få åka hem, de har nu begett sig till kommunhuset.

Varför erbjuder inte kommunen de här människorna ett annat boende?

– De är EU-medborgare som kan jobba här i tre månader, om de har försörjning och boende. Det är de reglerna vi måste följa, säger Kerstin Lidman.

– Situationen är förskräcklig, men det är inte vi som kan lösa det här, det måste ske på EU-nivå och nationellt.

Texten uppdateras