Förbereder sig – med tips från Persson

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2014-02-24

Stefan Löfven förbereder sig för att ta makten i Rosenbad – genom hemliga samtal med sina föregångare.

Mest pratar han med ­Göran Persson.

– Det är klart att det är nyttigt att prata med ­Göran, som var med så länge och som är den som nyligast var statsminister, säger S-ledaren.

Många opinionsmätningar visar just nu på en stor ledning för de rödgröna partierna S, V och MP. ­S-ledaren Stefan Löfven förbereder sig för fullt för att vara beredd att axla rollen som statsminister om det blir valseger i september.

– Vi ska veta vilka politiska prioriteringar vi ska starta med. Jag har sagt att det första politiska beslut som vi kommer att fatta är ungdomsgarantin, ingen ska ­vara arbetslös mer än 90 ­dagar.

Stefan Löfven läser på i politiska sakfrågor, har ­rundabordssamtal med experter inom områden som miljö, transport och bioteknik och reser dessutom runt i landet.

Frågar ibland

En stor del handlar om att prata med människor med erfarenhet av departementsuppdrag. S-ledaren har aldrig suttit i riksdagen eller haft någon politisk post i regeringen och han är därmed mindre politiskt skolad än sin främsta motståndare, statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Bland dem han pratar med finns hans föregångare på posten som S-ledare - Ingvar Carlsson, Göran Persson, Mona Sahlin och Håkan Juholt.

– Jag diskuterar med dem och ställer frågor ibland när jag vill veta något särskilt, säger Löfven.

Mest kontakt har han med Göran Persson. Vad de pratar om, eller vilka råd Löfven fått, vill han dock inte uttala sig om.

”Mycket diskret”

Göran Persson beskriver det i sin tur som att det är självklart att han står till förfogande.

– Det gör man ju som avgången. Men att jag skulle aktivt lägga mig i, det skulle jag absolut inte göra. Jag vet hur jag själv skulle ha ­reagerat. Ingvar Carlsson gjorde aldrig det utan var mycket diskret, säger han.

”Han bottnar bra i frågorna”

Margareta Winberg, ex-jämställdhetsminister (S), höll en feministisk genomgång med Löfven när han var nyvald:

– Jag bad att få träffa honom för att gå genom vad vi hade gjort under vår regeringstid i de feministiska frågorna. Han bottnar bra i frågorna och jag skulle gärna se att han uttalade sig oftare om kvinnors rättigheter och jämställdhet.

”Har en tendens att hånle”

Elaine Eksvärd, retorik­expert som studerat alla partiledarna som talare och debattörer:

- Stefan Löfven har en tendens till att bli hånleende och lite raljerande i sin stil i debatter. Hans fördelar är att han kan referera till världen utanför politiken på ett sätt som gör att man lär känna honom, han ­säger sådant som ”när jag ­jobbade på...”. Största nackdelen är att han känns alltför medietränad. Han upprepar argument men det känns inte som att de kommer från hjärtat.

Följ ämnen i artikeln