Så ska Instagram stoppa djurplågeri

Uppdaterad 2017-12-05 | Publicerad 2017-12-04

Personer uppmanas sluta ta bilder med vilda djur.

Tänk efter innan du lägger ut bilder på vilda djur från semesterresan.
Nu tar Instagram krafttag mot djurplågeri och varnar användare som använder specifika hashtags.
– Djur lider fruktansvärt, både framför och bakom kameran. De blir allvarligt skadade och stressade bara för att turister ska kunna ta en bild med dem, säger Steve McIvor chef för World Animal Protection i ett pressmeddelande.

Att ta bilder med vilda djur som apor eller sengångare har blivit populärt på Instagram. Men nu sätter företaget stopp för selfies med vilda djur, skriver World Animal Protection i ett pressmeddelande.

Vill få stopp på djurselfies

Djurrättsorganisationen har gjort efterforskningar där det visade sig att antalet selfies med vilda djur har ökat med 292 procent sedan 2014. Över 40 procent av bilderna visade djur som plågades genom att exempelvis bli fasthållna, kramade eller hanterade på ett olämpligt sätt.

Det finns hundratals hashtags som kan kopplas ihop med djurplågeri, några av dessa är #slothselfie och #monkeyselfie. Nu agerar företaget genom att informera sina användare med en varningstext om man söker eller använder särskilda hashtags. ”Djurplågeri och försäljning av utrotningshotade djur eller djurdelar är inte tillåtna på Instagram” lyder varningen som ska stoppa folk från att fortsätta plåga djur i jakten på likes.

Djur plågas för att roa turister

Användarna kan sedan gå vidare till en hemsida där Instagram varnar för att djuret kan ha smugglats, tjuvjagats eller plågats för att roa turister. Uppmaningen är ett försök att öka medvetenheten om att människor riskerar att bidra till att arter utrotas när de betalar för selfies med exotiska djur, skriver World Animal Protection i pressmeddelandet.

Vi gratulerar Instagram till att ha tagit detta viktiga steg för att utbilda sina användare om djurplågeriet bakom selfies. Verkligheten är att dessa djur lider fruktansvärt, både framför och bakom kameran. Vilda djur tas från sina mammor när de är riktigt små och hålls i smutsiga små utrymmen och lockas med mat. De blir allvarligt skadade och stressade bara för att turister ska kunna ta en bild med dem, säger Steve McIvor, World Animal Protections högsta chef i pressmeddelandet.

Följ ämnen i artikeln