Sjöstedt är klar favorit att leda V

Publicerad 2011-10-05

Han tar över Vänsterpartiet – men verkar få sällskap på posten

Distrikten har sagt sitt.

Jonas Sjöstedt är självskriven som ny ledare för Vänsterpartiet.

Och mycket tyder på att Ulla Andersson blir hans vapendragare.

I dag är sista dagen för distrikten att nominera till posten som ny partiledare för Vänsterpartiet. Aftonbladet har ringt runt till samtliga landets V-distrikt och kan konstatera att den som tidigast utmanade Lars Ohly, Jonas Sjöstedt, är klar favorit.

15 av 25 distrikt vill se honom på partiledarposten.

”Mest erfaren”

– Vi tycker att han är den mest erfarna kandidaten. Han är kunnigast i frågor om klimat och arbete och är dessutom skicklig på att kommunicera frågorna utåt, säger Marie Engström, ordförande för V i Värmland.

Knappt hälften av de 25 distrikten förordar i nuläget ett delat ledarskap – det gör även Jonas Sjöstedt – men bara tre distrikt har tagit ställning mot dubbelkommando i partiet. Det lutar alltså åt att Sjöstedt får sällskap av Ulla Andersson, som i dag är ekonomiskpolitisk talesperson i V. Hon nomineras av sju distrikt.

”Har vuxit i rollen”

– Sjöstedt är väldigt kunnig och har en seriös framtoning i miljöfrågor. Ulla Andersson är duktig och har vuxit i sin roll som ekonomiskpolitisk talesperson. Ett delat ledarskap skulle gynna partiet, då de två skulle kunna avlasta varandra. Det är ett tufft jobb att vara partiledare i dag och trenden går nog mot delat ledarskap, säger Fredrik Bellino, ordförande för V i Västra Götaland.

Totalt finns fyra kandidater – de resterande två, Hans Linde, utrikespolitisk talesperson, och Rossana Dinamarca, talesperson i utbildningsfrågor, har bara fått några få nomineringar.

Kongressens beslut

Den nya V-ledaren väljs på partiets kongress i Uppsala den 6 januari 2012. Flera ombud från ett och samma distrikt kan komma att rösta på olika kandidater. På kongressen bestäms också om partiet ska införa delat ledarskap eller inte.