Vägglössen frodas i de svenska hemmen

Uppdaterad 2019-07-29 | Publicerad 2002-09-10

Vi tar med dem hem efter semestern

Vägglössen har blivit fler. Ohyran som var vanlig i fattig-Sverige men som sedan betraktades som i det närmaste utrotad är tillbaka.

En av förklaringarna till det kan vara att vi reser mer idag.

- Vi har ett tilltagande problem. Sedan 1990 har saneringarna i Stockholmsområdet ökat från 10 om året till över 200 och vi märker ingen avmattning, säger Tomas Westman, Anticimex region Stockholm.

Värst är det i storstadsregionerna Stockholm, Malmö och Göteborg. Problemen finns i såväl privatbostäder som på hotell.

- Många förknippar vägglössen med smuts och fattigdom men vägglössen finns även i de vina våningarna på Östermalm, säger Tomas Westman.

Det kan finns flera anledningar till att vägglössen ökar. Svenskarna reser allt mer. Vi åker till exotiska länder, luffar gärna och tar in på billiga hotell och vandrarhem längs vägen.

- Det kan bero på att vi rör oss mer i världen. Sedan kan även begagnade möbler sprida ohyran, säger Jan Jungerstam som är biolog hos Anticimex.

Kliande, röda utslag

Den engelska benämningen på vägglöss är bed bugs. De är fem till sex millimeter långa och är ljusskygga. De gömmer sig om dagen och kryper fram i skymningen för att suga blod från en lämplig värd. En sovande människa är utmärkt för ändamålet.

När man sedan vaknar upp efter en god natts sömn har man röda och kliande små bett på kroppen. Vägglusen har för länge sedan krupit tillbaka till sitt lilla skrymsle i väntan på att dag ska bli till natt igen.

Thomas Westman säger att det är ovanligt att man får syn på vägglössen.

- Men man kan se spåren efter dem. De lämnar avföring i form av små svarta prickar, ofta i hörnen på botten av sängen, säger han.

De gömmer sig i sängen

Vägglusen tycker inte om ljus och gömmer sig därför i små skrymslen under dagen.

- Oftast är det i sängkonstruktioner eller andra möbler. De kan också gömma sig bakom tavlor, affischer, i sprickor i tapeten eller bakom eluttag, säger Jan Jungerstam.

De små djuren kan vara riktigt svåra att bli av med.

- Det kan vara rätt besvärligt att hitta alla gömställen. Ofta krävs det ett flertal saneringar, säger Jan Jungerstam.

Om vägglusen:

Källa: Anticimex.

Så slipper du lössen:

Susanna Vidlund

Följ ämnen i artikeln