Så fungerar säkerheten på nöjesparkerna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-16

Aftonbladet har kartlagt rutinerna

Nöjesparkerna i Sverige jobbar mycket med att hålla hög säkerhet på sina attraktioner. Det är dagliga kontroller och isärplockningar.

– Vi röntgar maskinerna en gång om året, säger Magnus Wetterö, vd för Skara sommarland.

Säkerheten är naturligtvis en stor fråga för nöjesparkerna och under säsongen genomförs det kontroller varje dag för att inget ska gå fel. Men det är inte bara under säsongen det kontrolleras. Den största kontrollen görs av oberoende besiktningsföretag innan portarna till parkerna slås upp.

Under vinterhalvåret underhålls maskinerna inför säsongsstarten men för att åkattraktionerna ska få öppnas krävs ett tillstånd. För att få tillståndet krävs att man har fått godkänt av ett besiktningsföretag.

Kontrollerar maskinerna

Det är privata besiktningsföretag som går igenom alla maskiner på nöjesparkerna. Ett godkänt resultat måste sedan skickas till polisen som ger tillstånden. Undersökningarna kan ta upp till en månad att genomföra.

– Hur lång tid det tar beror på maskinen. En del attraktioner är väldigt stora, säger Mats Bergman vd på Inspecta, ett av de företag som är godkänt för att göra tester.

Under de här kontrollerna upptäcker man ibland brister.

– Ibland godkänner vi inte attraktionerna men det är inte vanligt, fortsätter Mats Bergman.

Utöver den kontrollen har alla nöjesparker sina egna rutiner för hur attraktionerna ska skötas.