Den kraftiga värmen kan ge hjärnskador

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-29

Dödligheten är nästan fem gånger så hög som förväntat under värmeböljor.

Värmestressen som vi utsätts för kan även leda till hjärnskador.

Värmeböljan som härskade i Europa under två veckor sommaren 2003 beräknas ha lett till upp till 45 000 förtida dödsfall, varav 15 000 enbart i Frankrike.

Att vistas i höga temperaturer innebär risk att drabbas av hjärnskador.

Bestående hjärnskador

- Så kallad värmestress har inte varit så väl känt tidigare. Det inträffar när man vistas i varma miljöer och det kan leda till bestående hjärnskador och i värsta fall dör man, säger professor Jan Westman vid Uppsala universitet till internetsidan medicallink.

Forskning har gjorts på råttor och har kommit fram till att det är flera saker som ligger bakom värmestressen förutom själva värmen.

– När våra försöksråttor vistades i den varma miljön kunde vi konstatera att de fick hjärnskador. När de däremot fick lugnande medel eller sövdes ner och fortfarande vistades i samma temperatur kunde vi däremot inte se några hjärnskador, säger Westman.

Fast i värmen

Detta tyder på att vetskapen om att man befinner i en varm miljö i kombination med att man inte kan göra någonting åt sin situation utlöser det vi kallar värmestress menar Jan Westman.

"I Sverige beräknas dödligheten vara 14 procent högre efter ett par dygn av temperaturer på 22° C - 23° C, jämfört med ett genomsnittligt varmt sommardygn.", skriver Rosita Christensen i en C-uppsats om överhettning av kroppen.

Ligg i hängmatta

Rosita Christensen, 48, konstaterar även att det är snabb nedkylning av kroppen som gäller för att inte riskera skador. Helst i ett bad med kallt cirkulerande vatten. Men om det inte finns tillgängligt finns det andra lösningar.

– Man kan ligga fuktig i en hängmatta av nät samtidigt som det fläktar längsmed kroppen. Det är ett bra sätt att snabbt sänka temperaturen, säger Christensen.