Ursäkt för tjuvtitt på Obamapass

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-21

Utrikesminister Condoleezza Rice ber om ursäkt sedan tre anställda vid USA:s utrikesdepartement har snokat i senator Barack Obamas passhandlingar.

Även Hillary Clinton och den republikanske presidentkandidaten John McCain visade sig ha blivit utsatta.

– Vi är mycket oroade över detta, sade Rice efter det att skandalen briserat natten till fredagen.

– Jag har sagt till honom att jag är ledsen. Och att jag själv skulle bli mycket upprörd om jag fick reda på att någon tittat på mina passuppgifter, sade hon till medier i samband med ett möte med Brasiliens försvarsminister Nelson Jobim.

Obama kräver nu att saken granskas av kongressen genom en utredning.

Kunde ändrat uppgifter

Enligt The Washington Times, ett av de medier som avslöjade händelsen, innehåller elektroniska passfiler i USA numera inte bara grundläggande data som namn och födelseuppgifter. Där finns också personens adresser och information om resor. Intrånget blir även allvarligt i och med att den som väl fått tillgång till passfilen också kan ändra i den.

Enligt departementets talesman Sean McCormack tyder ingenting på att det ligger politiska motiv bakom.

”Ren nyfikenhet”

– Det verkar handla om ren nyfikenhet, sade han.

Intrånget i datafilerna rapporteras ha skett vid tre olika tillfällen i januari, februari och mars. Två av de skyldiga har fått sparken och en har omplacerats.

Presidentaspiranten Obama kräver en fullständig utredning av bland annat varför det tog så lång tid att upptäcka säkerhetsbrottet.

”Detta är ett skandalöst brott mot säkerhet och integriteten, till och med av en regering som har visat mycket lite respekt för bådadera under de senaste åtta åren”, förklarade Obamas talesman Bill Burton skriftligen.