Stora protester i svenskparadiset – för många turister

Publicerad 2024-04-21

Invånarna på Kanarieöarna har fått nog av massturismen.

Stora protester har brutit ut medan lokalinvånarna gått ut i hungerstrejk.

– Det är svårt att känna att man inte är en del av problemet, säger svenska Ann som tillbringat 15 vintrar på Lanzarote.

”Turister åk hem”, står klottrat på väggarna på Teneriffa.

Samtidigt planerar demonstranterna för fullt för en ny hungerstrejk på paradisön efter nyheter om ett nytt lyxigt hotellbygge.

Protesterna mot massturism har spridit sig över hela Kanarieöarna på grund av den omfattande bostadsbristen.

Enligt aktivister tvingas lokalbefolkningen sova i sina bilar eller i grottor, rapporterar Euronews.

– Airbnb och Booking.com är som cancer som förstör ön bit för bit, säger aktivisten Ivan Cerdena Molina.

”Blivit vråldyrt”

De senaste dagarna har stora demonstrationståg arrangerats runtom i ögruppen.

Svenska Ann är en av dem som varit ute och visat sitt stöd.

Hon har tillbringat vintrarna på Lanzarote de senaste 15 åren och är en av dem som förstår lokalbefolkningens krav på en mer hållbar turism på öarna.

– Det är vanliga människor som serverar frukost eller mat på hotellen. Det är många som är bekymrade över hur det ska bli i framtiden för deras barn och barnbarn. Det är oerhört svårt att hitta bostäder för de som inte ärvt dem genom generationer. Det har blivit vråldyrt, säger hon.

På lördagen arrangerades ett långt demonstrationståg på Lanzarote medan planscher på strypta kanariefåglar satts upp på ön.

– Jag vill inte säga att det var hätskt, men det var ganska upprörda känslor. Människor gick i armkrok i ett 500 meter långt tåg. Polisen var så klart på plats och såg till att allt sköttes bra, säger hon.

”Kanske inte hör hemma här”

Som svensk känner hon sig själv som en del av problemet som uppstått, säger hon.

– Jag känner av stämningen och tänkte att jag kanske inte hör hemma här fast min spanska familj här nere snudd på adopterat mig. Sedan tänkte jag också på de turister som går här och upplever det här. De känner nog sig just nu som att det är deras fel och det är orättvist att de hamnat i kläm. Jag känner med båda sidor i det här.

Hon betonar dock att protesterna inte är riktade mot turister.

– Huvudsyftet är inte att komma åt turismen i sig utan att få politiker att börja balansera upp turismen och tillgodose lokalbefolkningens behov. De behöver få politiker som lyssnar på dem för att inte bli överkörda själva.

Följ ämnen i artikeln