Regn, blåst och åska: ”Ostadigt hela veckan”

Av: Malin Kardell

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter några veckors ordentlig högtrycksvärme, har sommarvädret tagit en rejäl vändning och bestått av mestadels regn och rusk.

Det ostadiga vädret håller i sig, och även en del blåst – något som får meteorologer att höja ett varningens finger.

Under söndagen utfärdade SMHI varningar för kuling i stort sett över samtliga havsområden utanför landets kuster. Sydliga och sydvästra vindar tar sig upp under kvällen och det förväntas blåsa kraftigt även under måndagen.

– Under måndagen lugnar det sig lite på Östersjön, men det är fortfarande rätt blåsigt, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

”Undvika havet”

Det blåsiga vädret kan enligt Linus Karlsson vara farligt och ställa till det ordenligt för de som tänkt spendera lediga dagar genom att ta sig ut med fritidsbåten.

– Man bör verkligen se över om det är nödvändigt att ge sig ut på havet. Och kanske till och med undvika det, om det nu bara är för nöjes skull, säger han.

– Man får vara uppmärksam när det är så pass blåsigt.

Men det är inte bara ute till havs som det vädret väntas vara ruskigt. I stora delar av landet ser det ut att bli ostadigt och svalt. Temperaturer under det normala för årstiden och en hel del vindbyar, framförallt i söder.

Foto: ADAM IHSE/TT

Regn och åska

Överlag kommer en del regnskurar att passera och i lokala områden kan de bli kraftiga och ge större mängder nederbörd. I södra Norrland och Svealand kan det även förekomma en del åska.

– Vädret förväntas vara ostadig i landet hela kommande vecka, säger Malin Anteros, meteorolog på SMHI.

Stopp i tågtrafiken

Den rådande väderleken påverkar västtågens trafik mellan Strömstad och Göteborg. På sträckan mellan Uddevalla central och Strömstad station passerar inga tåg, något som enligt Patricia Downes, störningskoordinator på Västtrafik, beror på de hårda vindarna.

– Man har stoppat tågtrafiken på sträckan fram till och med måndag morgon, därefter bör trafiken kunna rulla på som vanligt om inget blåst ner över järnvägen under natten, säger hon.

Bussar ersätter den sträcka som påverkas av stoppet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN