Grekland

Första kvinnan på Greklands presidentpost

Av: 

TT

Ekaterini Sakellaropoulou blir Greklands första kvinnliga statschef i modern tid. Bild från 2018.

Foto: Dimitris Kapadais/In Time/AP/TT

NYHETER

Grekland ansluter sig till raden av länder med kvinnliga ledare. Ekaterini Sakellaropoulou har av parlamentet i Aten röstats fram som Greklands första kvinnliga statschef i modern tid.

En stor majoritet från både regerings- och oppositionssidan sade på onsdagen ja till Sakellaropoulou, som därmed tillträder presidentposten i mars.

Oppositionsledaren och tidigare premiärministern Alexis Tsipras beskriver Sakellaropoulou som en "exceptionell domare" och människorättsförsvarare. Hon är dotter till en domare i Högsta domstolen i Grekland, och jurist utbildad i bland annat Paris.

Hon har fyra decenniers erfarenhet i det grekiska rättssystemet och har senast varit ordförande i Statsrådet (Symvoulio tis Epikrateias), Greklands högsta förvaltningsdomstol.

– Vi behöver inte hymla, det grekiska samhället präglas fortfarande av diskriminering mot kvinnor, har premiärminister Kyriakos Mitsotakis sagt.

– Det förändras nu, med början i toppen.

Den grekiska presidentposten är till största delen ceremoniell. Sakellaropoulou har flera kvinnliga kollegor på motsvarande poster i andra europeiska länder, exempelvis Zuzana Caputova i Slovakien och Kersti Kaljulaid i Estland.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

FN till Grekland: Förbättra villkoren i lägren

ÄMNEN I ARTIKELN

Grekland

Aten

Grekisk politik