Misstänkta ”eldterrorister” plågar Spanien

Publicerad 2023-04-01

Spanien har drabbats av hundratals skogsbränder de senaste veckorna.

Orsaken tros ha varit ovanligt varma temperaturer.

Men nu lanserar myndigheterna en ny teori: ”Eldterrorister”.

Sedan i torsdags har runt hundra skogsbränder rasat i regionen Asturien i nordvästra Spanien, det skriver Reuters. Området är bergigt och fullt av skog vilket gör bränderna svåra att bekämpa. Ovanligt varma temperaturer för årstiden har antagits vara orsaken.

Misstänker pyromaner

Men nu kommer en alternativ förklaring från regionens myndigheter. Flera av bränderna kan vara anlagda av kriminella som utnyttjar de redan svåra förhållandena för att starta ytterligare bränder. Asturiens regionpresident Adrián Barbón sa under fredagen att ”lagens fulla kraft” skulle slå ned på dem han kallar ”eldterrorister”

"Asturien brinner inte. DE BRÄNNER DET. Och de ansvariga är de som sätter eld på våra skogar. De är kriminella, brottslingar, och de kommer att åtalas och behandlas som sådana”, skrev han på Twitter.

Ingen närmare förklaring

Men vad ”eldterroristernas” möjliga motiv skulle vara för att starta bränderna förklarade han inte. Ingen har heller arresterats. Spaniens premiärminister Pedro Sánchez befinner sig på statsbesök i Kina och under en presskonferens i Peking sa han att om det kunde bevisas att bränderna startats avsiktligt så kommer de ansvariga att straffas. Enligt lokala medier kan det ge upp till 20 år i fängelse.

Vägar avstängda och evakuering

De asturiska myndigheterna har. bett om att få deklarera katastroftillstånd enligt lokala medier. De har stängt av flera skogsvägar och runt 400 personer har evakuerats från byar. Brandmän arbetar med kontrollerade bränder för att hindra skogsbränderna och motordrivna maskiner och annan utrustning som kan orsaka fler bränder av misstag har förbjudits.

Kvinna som evakuerats från sitt hem och som nu bor i tält.

Ovanligt tidigt

Men oavsett om bränderna är anlagda eller inte så har Spanien drabbat ovanligt tidigt och hårt av skogsbränder. För en vecka sedan drabbades regionen Castellion av flera bränder som gjorde att över 1500 personer fick evakueras. Landet har dessutom drabbats hårt av bränder de senaste åren och uppskattningar baserade på sattelitbilder säger att Spanien stod för ungefär 35 procent av all areal som förstördes av skogsbränder i Europa under 2022.

Följ ämnen i artikeln