Djupt lågtryck drar in över jultrafiken: ”Besvärligt”

Publicerad 2023-12-18

Ska du ut och resa till julfirandet?

Var ute i god tid.

Ett omfattande lågtryck kommer ta tag i Sverige – mitt i jultrafiken.

– Tanka bilen och tanka föraren. Du behöver dricka och fylla på med energi så du inte tar knasiga beslut, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

En av årets största trafikveckor är här. I slutet på veckan kommer mängder av fordon styra mot diverse julfiranden i vårt avlånga land.

Och det finns all anledning att hålla koll på väderleken och väglaget.

På torsdag drar ett omfattande och djupt lågtryck in över Sverige och ner över landet.

– Det för med sig snöfall i Norrland och i Svealand och Götaland väntas blandad nederbörd, så det kan bli besvärligt i trafiken. Det är svårt att säga i nuläget var det kommer snöa eller regna. Men allmänt under torsdag blir det blandad nederbörd, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

På fredag övergår blötsnön till snöfall på flera håll då kallare luft sveper in.

– Det gäller stora delar av Sverige. Då väntas minusgrader och det är svårt att säga exakt var de landar, men om man målar med bredare pensel så innebär det fredag och framåt i stora delar av landet, säger hon.

”Var beredd på blåsigt väder och nedsatt sikt”

I samband med lågtrycket väntas en hel del vind på sina håll under de mest trafiktäta dagarna, men den mojnar framåt lördag dagen före dopparedagen.

– Det kan vara blåsigt både torsdag och fredag. Lågtrycket ser ut att passera de södra delarna och det blir nog mindre blåsigt i samband att det passerar. Men det är klart att man ska vara beredd blåsigt väder och i sin tur nedsatt sikt.

Vid regn eller blötsnö finns risk för snömodd på vägarna.

– Det finns en risk för stök i trafiken. Man ska ge sig ut i god tid och rent allmänt hålla sig uppdaterad om prognosen, säger Emma Härenstam.

Trafikverkets presschef Bengt Olsson uppmanar också trafikanter att hålla koll på väderprognosen och komma ihåg att väglaget kommer att skifta om man kör långa sträckor, särskilt viktigt på vägar med mötande trafik.

– Man måste vara observant på skiftena för väglag är lokalt. Man har såklart bytt till vinterdäck men tro inte att det räcker, det är inte som att köra på sommaren. Det kommer vara i stort sett torr asfalt, blöt asfalt, isfläckar och snö blandat med isfläckar. Det måste man som förare ha koll på, säger han.

Trafikverket varnar: ”Tanka bilen och tanka föraren”

”Ha vinterkläder med dig”

Med trängsel på vägar kommer också köer och resan kommer ta längre tid än vanligt.

– Om du hamnar i kö, ta det lugnt och följ den sakta maken. Det är säkrare än att försöka köra om eller hitta andra vägar. Tanka bilen och tanka föraren. Du behöver dricka och fylla på med energi så du inte tar knasiga beslut, säger han.

Bengt Olsson betonar vikten av att planera sin resa och vara ute i god tid. Men ducka inte de stora vägarna och tro inte att man sparar tid på småvägar.

– De mindre vägarna sväljer mindre trafik och om det blir stopp där är risken att det tar ännu längre tid. Låt resan bli en del av julledigheten på väg mot något bra. Håll avstånd så du hinner reagera, på fordon framåt eller vilt som tycker att vägen är ett bra ställe att gå på, säger han.

Risken för trafikstockning ställer också krav på bilförares förberedelser. Packa bilen smart.

– Du behöver ha vinterkläder med dig och det alltid bra att ha en snöskyffel i bilen. Om man inte kör ut från de stora vägarna, behöver man nog inte gräva sig fram för de flesta väger i jultrafiken kommer vara plogade och halkbekämpade. Men de kommer inte vara perfekta, för det hinner komma ny snö och is. Det skiftar hela tiden och kommer inte vara en sommarväg, säger han.

Följ ämnen i artikeln