Berberine beskrivs som mirakelmedel för att bli smal: ”Tänk om”

Publicerad 2023-09-10

Det beskrivs som ett mirakelmedel för att bli smal.

Nu sprids Berberine som en löpeld på bland annat Tiktok.

– Den eviga drömmen är ju att kunna ta ett piller och inte behöva göra så mycket mer. Men här bör man nog inte ha för stora förhoppningar, säger Bo Angelin, professor i klinisk metabolisk forskning vid Karolinska Institutet.

Det kallas för ”naturens ozempic”, uppkallat efter diabetesmedicinen som blivit populär för att gå ned i vikt. Ozempic ger minskade hungerkänslor och har visat sig vara effektivt – men dyrt. Nu sprids Berberine som en löpeld på sociala medier. Marknadsfört som ett naturligt och billigare alternativ.

– Det är en kemisk substans som bland annat förekommer i berberisväxtens rot, säger Bo Angelin, professor i klinisk metabolisk forskning vid Karolinska Institutet.

Men att det skulle vara särskilt effektivt för att tappa några kilo i vikt finns det inte mycket bevis för säger han. Det finns för få studier och de som finns har främst varit djurförsök. Så att det verkligen leder till viktnedgång hos människor är tveksamt.

– Nej, det tycker jag inte att man kan säga. Det verkar vara lite upphaussat just nu. Den eviga drömmen är ju att kunna ta ett piller och inte behöva göra så mycket mer.

Bo Angelin.

Det kallas naturens ozempic? Är det en rimlig jämförelse?

– Nej, och under alla förhållanden inte på något sätt lika effektivt.

My har provat

En av dem som testat Berberine är My Westerdahl. Hon använde det under lång tid, men slutade för några år sedan när det blev svårare att få tag på i Sverige.

– Jag har

pcosPCOS är en förkortning av polycystiskt ovarialsyndrom. PCOS orsakas av en obalans av hormoner från äggstockarna. Det kan bland annat göra att du får oregelbunden eller utebliven mens, ökad hårväxt på kroppen och får svårt att bli gravid. Källa: 1177.se., som är ett vanligt kvinnosyndrom. När man får oregelbunden mens och så. Så jag har ätit det för att reglera mina menscykler, då var det toppen tyckte jag.

Men att det skulle vara effektivt för viktnedgång var inget hon märkte av.

– Nej, det var inte därför jag använde det.

Generellt tycker hon att man ska vara försiktig med att sätta för stora förhoppningar till kosttillskott och läkemedel som sprids på sociala medier.

– Mycket är ju hokus pokus. Man kanske inte ska ha för höga förväntningar. Jag märkte inte någon viktnedgång. Man behöver ta allt sådant här med en nypa salt.

My Westerdahl.

”Tänk om”

Enligt Bo Angelin är det snarare de beprövade metoderna som är mest effektiva, såsom träning och kost. Men det finns viss forskning som är lovande.

– Det finns en del spännande nya substanser som påverkar ätmönster, även om de så vitt jag vet inte är testade under så lång tid. GLP1-analoger, till exempel ozempic, som dels stimulerar kroppens insulinsekretion och dels minskar aptiten är väl de som är mest lovande, men det finns biverkningar.

Så vad säger du till dem som funderar på att prova Berberine för att gå ned i vikt?

– Att man borde tänka om.

Berberine är en kemisk substans som bland annat förekommer i berberisväxtens rot.
Spruta för bland annat Ozempic-injektion.

Följ ämnen i artikeln