S släpper rapport om misslyckad invandringspolitik: ”Djupt självkritisk”

Publicerad 2023-11-27

Socialdemokraterna har under årtionden misslyckats med invandringspolitiken, enligt en intern rapport.

En anledning är rädsla att förknippas med Sverigedemokraterna.

– Jag tycker vi ska vara djupt självkritiska. Jag är kritisk både mot mig själv och mitt eget parti, säger rapportförfattaren Lawen Redar (S).

Aftonbladet har tagit del av Socialdemokraternas rapport om en av de mest brännheta samhällsfrågorna – invandring och integration. I rapporten står det att Sverige lider av en rad olika problem som hotar gemenskapen i samhället.

Det yttersta exemplet är framväxten av parallellsamhällen med kriminalitet, parallella rättskipningssystem och religiös radikalisering.

Detta har möjliggjorts av en bristande migrations- och integrationspolitik.

Lawen Redar är kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna och författare till den nya rapporten om invandring och integration.

– Den största samhällsförändringen under 2000-talet i Sverige är den förändrade demografin på grund av invandringen. Vi har gått från att vara ett av västvärldens mest homogena länder till ett av de mest mångfaldspräglade länderna, säger Lawen Redar (S).

Hon är kulturpolitisk talesperson i S och har fått uppdraget att ta fram rapporten. Det görs som ett led i en större arbete med att förändra Socialdemokraternas politik. Flera arbetsgrupper arbetar parallellt med olika politikfrågor.

– Den här rapporten handlar inte om allt som går bra med integration och språkträning. Vi pekar på det som utgör problem i Sverige idag.

Undervisning vid integrationsenheten i Filipstad 2018.

Rädda för att stigmatisera grupper

Ett av problemen som tas upp är att det svenska språkets ställning har försvagats. Det talas i dag uppemot 150 olika modersmål i Sverige, en del invandrare som levt i Sverige länge kan knappt någon svenska alls.

– Jag har mött kvinnor som befunnit sig i Sverige i 16 års tid utan att kunna prata svenska. Detta för att man inte möter myndigheter eller människor med svenska som modersmål i vardagen, som ett resultat av segregationen, säger Lawen Redar.

Asylsökande lär sig svenska på ett utbildningscenter för Sfi, svenska för invandrare, i Täby 2017.

Slutsatsen är att samhället, och Socialdemokraterna, inte har tagit problemen på allvar.

– Invandringen under 2000-talet har primärt kommit från utomeuropeiska länder, många gånger från sönderfallna länder utan fungerande skolsystem. Vi har inte vågat erkänna att dessa grupper behöver samhällsinsatser på en helt annan nivå. Vi har varit rädda för att stigmatisera grupper.

Djupt självkritisk

Varför gjorde inte S någonting åt detta när ni styrde Sverige?

– Jag tycker att vi ska vara djupt självkritiska. Mottagandet har inte stått i paritet med de sociala-, utbildningsmässiga- och ekonomiska behoven. En redan omfattande segregation har accelererat.

Det var ni som styrde under flyktingvågen. Kunde Sverige ta emot så många som vi gjorde?

– Resultatet har vi snart tio år senare. Ansvaret har inte fördelats lika mellan kommuner. Det är primärt områden som redan har en hög arbetslöshet, undermåliga utbildningsresultat och språkutmaningar som fått se en kraftig ökning av befolkning och ökad trångboddhet. Jag är därför kritisk gentemot mitt eget parti och gentemot mig själv. Vi har haft socialdemokratiska kommunalråd som under 20 års tid gett uttryck för att migrationen måste stå i paritet med integrationskapaciteten.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson och S-ledare Magdalena Andersson under en debatt i riksdagen i september.

Ger du Sverigedemokraterna rätt?

– Nej. Sverigedemokraterna har alltid var emot invandring, oavsett hur många som kommer till vårt land. Nu utmanar de internationella konventioner och våra folkrättsliga åtaganden. Åkessons tal i helgen är ett medvetet försök att sudda ut gränsen mellan islamister och svenska muslimer. Han matar de krafter i världen som vill måla bilden av Sverige som ett islamofobiskt land och bidrar till att öka hoten mot Sverige. Sverigedemokraternas politik har aldrig handlat om att finna lösningar.

Människor har ett eget ansvar

Fanns det en rädsla att lägga fram politik på området för att på så vis förknippas för mycket med SD?

– Ja. När SD klev in i den nationella politiken 2010 behövde alla partier markera mot dem. Det har omöjliggjort en seriös integrationspolitik och debatt. Men det duger inte att frågan om integration främst får föras av ett extremnationalistiskt parti.

– Socialdemokraterna har ett eget ansvar att vi inte har drivit och utvecklat en klassmedveten integrationspolitik. I dag har vi forskning och underlag som redogör för invandringens effekter på det svenska samhället. Det finns bra underlag på hur vi ska bedriva en seriös och effektfull politik.

En muslimsk mamma i Stockholmsförorten Rinkeby, som har en stor andel invandrade invånare. Många från Somalia.

Vad har människor för eget ansvar att lära sig svenska och ta sig in i samhället?

– Det egna ansvaret är givetvis stort, man har en plikt att anstränga sig i ett nytt samhälle. Men samhällsansvaret är likväl stort. Segregationen i Sveriges tre största städer är bland västvärldens mest extrema. Inga statliga insatser har i grunden motverkat att låg- och höginkomsttagare lever åtskilda. Med risk för att stigmatisera olika grupper har man inte velat påtala att olika grupper behöver olika insatser.

Kan bara förhandla med vissa partier

Ser du ingen risk att ni skuldbelägger en stor samhällsgrupp med den här rapporten?

– Det här arbetet har inte handlat om att peka ut enskilda som problem. Det handlar om att Sverige har problem med sin integrationspolitik, att vi som land inte har gjort rätt.

Rosengård i Malmö. Ett av de områden i Sverige där integration har varit en stor fråga.

I rapporten utelämnas helt förslag på ny politik på området. Det kommer först i del två, som väntas bli färdig nästa vår.

Lawen Redar drar ändå en slutsats:

– Jag tror att den framtida migrations- och integrationspolitiken måste präglas av två utgångspunkter. Att vårt parti enbart kan förhandla högerut med de partier som accepterar internationella konventioner, det utesluter Sverigedemokraterna. Vänsterut kan vi bara förhandla med partier som accepterar att antal har betydelse. Det måste finnas en integrationspolitik som möjliggör mottagande.

2001. Integrationsminister Mona Sahlin (S) presenterar en S-kampanj för integration och mot diskriminering bakom kampanjloggan.
Olof Svensson