Paludan fick nej av polisen – vill ändå komma till Borås

Publicerad 2022-04-22

”Polismyndigheten i region Väst de kan inte göra något åt det för de fattar ju inte vad demokrati är”, säger Rasmus Paludan.

Polisen säger nej till Rasmus Paludans koranbränning i Borås.

– Har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos, säger kommenderingschef Emelie Kullmyr.

Nu hävdar Paludan att han kommer dyka upp ändå.

Rasmus Paludan, partiledare för danska Stram kurs, fick under påskhelgen tillstånd för allmän sammankomst i flera svenska städer där han planerade att bränna koranen.

Det blev starten på de massiva upplopp som spreds mellan flera städer.

Nu har polisen i region Väst nekat honom tillstånd i Borås. Paludan hade ansökt om allmän sammankomst på Norrby den 29 april.

Men polisen har nu sagt nej.

– Rasmus Paludan har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos. Vi behöver hjälpas åt att för att slå hål på den retoriken, säger Emelie Kullmyr, kommenderingschef i region Väst för den särskilda händelsen Val 2022, i ett pressmeddelande.

”Alla goda krafter behövs”

I samband med upploppen under påskhelgen skadades bland annat över 100 poliser.

Oroligheter i Malmö efter att Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, höll en manifestation på Skånegården nära Öresundsbron.

– Vi har sett hur allmänheten utsatts för allvarlig fara och att poliser har kommit till skada. Våld som uttryck för missnöje får aldrig accepteras. Polisens uppdrag är att trygga säkerheten och det ska vi göra, men alla goda krafter behöver hjälpas åt för att behålla lugn och ordning, säger Emelie Kullmyr.

Paludan: Jag kommer ändå

Enligt polisen har Rasmus Paludan inte ansökt om tillstånd i region Väst andra datum än 29 april. Under fredagskvällen publicerade han ett videoklipp på Instagram efter att han fått avslag.

”Som ni säkert vet är svenska polisen livrädda och därför har de redan haft ett beslut klart och de meddelade mig bara en timme efter att jag skickat in min ansökan om att komma till Borås”, säger han.

I videon hävdar han att han i stället kommer att åka till Borås imorgon lördag eller söndag, och bränna koranen trots att han inte fått tillstånd.

Polismyndigheten i region Väst, de kan inte göra något åt det, för de fattar ju inte vad demokrati är”, säger han.