Så firas första julen i Sverige: ”Spännande att se en tomte”

Publicerad 2016-12-24

En första jul i trygghet och frihet, det blir det för de många nyanlända som kommit till Sverige under året.

På Migrationsverkets ankomstboende i Märsta utanför Stockholm träffar vi personer som efter lång tid på flykt äntligen kan vila ut, åtminstone tillfälligt.

En av dem är Paul från Nigeria.

– Jag hoppas att jag får stanna, i alla fall över julen för den är viktig för mig, säger han.

I fönstren vid receptionen lyser julstjärnorna upp. I övrigt är det inte mycket på Migrationsverkets ankomstboende som vittnar om att det är juletid. Vid mottagningsdisken i entrén pågår den vanliga aktiviteten för fullt. Anna Andersson som är tillförordnad enhetschef förklarar.

– Människor söker asyl under alla veckans dagar, dygnet runt så vi har vanlig beredskap under helgerna.

Här på ankomstboendet stannar man i snitt två till tre dagar, men om utredningen görs i Stockholm kan man bli kvar längre. Så är det för Zohaer, 51, och hans familj som flytt från krigets Syrien och kom till boendet för åtta dagar sedan.

– Vi kommer från staden Jableh och är tacksamma över att äntligen vara här där det är säkert, säger han.

Vi träffar Zohaer och hans barn Maher, 14, Jenan, 12 och Sara, 9, i ankomstboendets lekrum. Väggarna är dekorerade av teckningar som barnen har gjort. Omkring oss leker mindre barn med leksaker som hjälporganisationer skänkt. Jenan förklarar att de är muslimer.

– Men vi har firat jul ändå hemma i Syrien, det är vanligt där, säger hon.

Nu tänker de inte så mycket på att det är jul. Det viktigaste är att de äntligen är i frihet, även om det just nu innebär att bo med drygt 60 främmande personer på liten yta.

”Spännande att se en tomte”

Enhetschef Anna Andersson förklarar att de inte förbereder inför julen på något särskilt sätt.

– Det är flera religioner här under samma tak så vi fokuserar på att skapa en lugn och harmonisk stämning i julens anda. Så mycket mer gör vi inte, säger hon.

På julafton brukar boendet kunna dela ut julklappar till alla barn, tack vare gåvor från olika hjälporganisationer. Det är en tradition de har.

– Presenter blir ju alla barn glada av, oavsett om de firar jul eller inte.

De kommer dock inte ha någon jultomte på besök – och de som vill fira en mer traditionell jul hänvisas till kyrkor och frivilligorganisationer i närheten. En av dem som kommer söka sig till en kyrka är Paul som flytt från Nigeria och precis kommit till Sverige.

– Jag är kristen och för mig är det viktigt att fira jul i en kyrka, förklarar han.

På julafton kommer han gå till en kyrka som personalen berättat om.

– Jag hoppas lära känna nya vänner här och det ska bli spännande att se hur man firar jul med en tomte och så, säger han.

”Inget fläsk”

Något traditionellt julbord kommer det inte bli för de boende på ankomstboendet.

– Vi serverar inget fläsk här, efter som det är enklast så, förklarar Anna Andersson.

Julskinkan och prinskorven får således stryka på foten, eller ersättas av vegetariska alternativ. Cateringföretaget som boendet använder sig av brukar anpassa maten efter säsong och högtider. De boende får själva vara med och påverka under husmöten och utvärderingar. En utmaning inför julhelgen blir att ge stöd till de som känner sig ensamma och tvingats lämna familj och vänner bakom sig i flykten.

– Men det är ju något vi omges av dagligen, att det finns en saknad, och även en trötthet efter en lång resa hit till Sverige.

Följ ämnen i artikeln