Tegnell om vaccinstoppet: Ett bakslag

Uppdaterad 2021-03-17 | Publicerad 2021-03-16

Vaccineringen med Astra Zenecas vaccin har pausats i Sverige efter misstankar om allvarliga biverkningar.

Ytterligare ett bakslag för vaccinationsarbetet, konstaterar statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Alla bakslag sammantaget gör att det kommer ta lite längre tid innan alla kan erbjudas vaccin.

Folkhälsomyndighetens beslut om att pausa användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 i Sverige tills att den Europeiska läkemedelsmyndighetens utredning om misstänkta biverkningar är klar kom tidigt på tisdagsmorgonen.

– Beslutet är en försiktighetsåtgärd, förklarade statsepidemiolog Anders Tegnell.

Informationen, som nådde Folkhälsomyndigheten under måndagseftermiddagen, gick först ut till regionerna på tisdagsmorgonen – något som ledde till förvirring i regionerna.

Ytterligare ett bakslag

Under den myndighetsgemensamma pressträffen på tisdagseftermiddagen utvecklade Anders Tegnell bakgrunden till beslutet, och konstaterade att stoppet är ytterligare ”ett bakslag för vaccinationsarbetet”.

– Det kom ju en del signaler redan förra veckan om blodproppar men där visade utredningen inte på något tydligt samband och därmed avvaktade vi. Sedan dess har det fyllts på med mer allvarligare typer, som den här allvarliga påverkan på koagulationssystem med proppar och blödningar som kan leda till döden, säger han och fortsätter:

– Den data som har presenterats har också gett ett tydligt tidssamband. Hur mycket det betyder får vi ju se sedan, men det fanns fler olika indikationer som pekade på ett möjligt, och i så fall väldigt allvarligt samband.

Vidare konstaterar han att det fortfarande är osäkert om det verkligen finns en koppling till vaccinationerna eller om det är en slumpmässig händelse.

–Därför följer vi noggrant den fortsatta utredningen, säger han och tillägger att man ännu inte har påträffat något svenskt fall av den allvarliga biverkningen.

Anders Tegnell slår fast att vaccinkaoset leder till att folk får vaccinet senare än väntat.

”Har kommit ganska snabbt”

Folkhälsomyndigheten kommer inom kort att gå ut med information till dem som redan har fått vaccinet.

– Det som har upptäckts som symtom har kommit ganska snabbt efter vaccinationen, ibland bara efter någon dag och max 14 dagar efteråt. Så de som är vaccinerade sedan lång tid tillbaka behöver inte vara oroliga, säger han och fortsätter:

– Detta är som sagt en väldigt ovanlig biverkning. Hittills finns det 15 fall i Europa av 17 miljoner vaccinerade, så risken för individen, om det nu finns en koppling, är väldigt liten.

Han konstaterar även att symtomen är vanligast hos yngre personer.

– Och det är ju ganska få yngre som är vaccinerade i Sverige just nu.

Oklart kring 2:a dosen

Han förklarar att man kommer att ha mer information att delge efter EMA:s sammanträde på torsdagen.

– Då vet vi lite mer om framtiden, och då kan vi också informera om hur vi ska göra med den fortsatta vaccinationen av dem som är påtänkta för Astra eller som ska komplettera.

Hur det blir för dem som redan har fått en dos av Astras vaccin, och nu väntar på en andra dos, vill Tegnell återkomma till:

– Först får vi invänta EMA:s utredningen, den får ju helt och hållet styra om de här personerna ska få sin andra dos och när de ska få den. Då intervallet emellan dos ett och två är långt så det är ingen brådska att ta det beslutet. Vaccinet ger hur som ett bra skydd under tiden.

Astra Zenecas vaccin stoppas i Sverige och flera andra länder i Europa, när eventuella kopplingar till dödsfall ska utredas.

Skickar starka signaler

På frågan om det går att komplettera med exempelvis Moderna eller Pfizer säger Tegnell att studier kring det pågår.

– Vi får se om de resultaten av dem ger oss några ledtrådar kring vilket som är den bästa kombinationen.

Det finns en risk att dagens besked kan komma att skada tilltron till vaccinationsprogrammet, menar Tegnell men poängterar samtidigt att det är ett tecken på att systemet fungerar.

– Den kvalitetssäkring som finns inbyggd kring rapporteringen av biverkningar har ju visat sig fungera genom att man väldigt snabbt har hittat den här väldigt ovanliga biverkningen. Dessutom finns det gott om resurser att utreda detta. Det skickar starka signaler om tryggheten med det vaccinationssystem vi har.

Har inte funnits skäl

Varför Sverige, till skillnad från flera nordiska grannländer har dröjt med att pausa vaccineringen av Astras vaccin förklarar Ulla Wändel Liminga, vetenskaplig ledare i läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, på följande sätt:

– Vi har som sagt följt detta noggrant och vi har inte sett att det har funnits skäl att stoppa vaccinet. Det har vidtagits försiktighetsåtgärder runtom i EU, och med tanke på den här bilden som vuxit fram under helgen, med de här väldigt ovanliga och betydligt allvarligare hädelserna, så står vi nu bakom den här försiktighetsåtgärden. Även om det i nuläget inte finns något fastställt orsakssamband, säger hon.

Vidare säger hon att man dock ser väldigt allvarligt på det som har hänt.

– Det är därför det nu sker ett skyndsamt arbete och vi kommer återkomma under slutet av veckan när vi har värderat vad detta egentligen står för.