Anmälan mot Ebba Busch går vidare till JK

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2021-02-26

Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna. Arkivbild.

Anmälan om förtal mot KD-ledaren Ebba Busch går vidare till Justitiekanslern, säger chefen för Särskilda åklagarkammaren Anders Jakobsson.

Anledningen är att uppgifterna som hon spridit gällande ombudet i den hustvist hon är inblandad i, har återgetts i tidningar. Det kan därför handla om tryckfrihetsbrott, enligt åklagaren.

– Jag vill ha ryggen fri, säger Anders Jakobsson till TT.

Han bedömer det dock som sannolikt att ärendet kommer att komma tillbaka till honom. Då ska han ta ställning till om en förundersökning ska inledas eller om ärendet ska läggas ned.

Jakobsson säger att han inte får vidta några åtgärder förrän han har försäkrat sig om att ärendet inte ska hanteras av JK.

– Det har varit ett antal gånger som andra åklagare fått kritik för att de vidtagit utredningsåtgärder när JK är den som skulle ha gjort det, säger Jakobsson.

Anmälan handlar om att Ebba Busch skrivit på sociala medier om hustvisten hon har med en 81-årig man. I inläggen tar hon upp mannens ombud och beskriver ombudet på ett nedsättande sätt som gjort att texten anmälts för grovt förtal.

Fredric Wikman, ombudets företrädare, säger att han är övertygad om att JK kommer att skicka tillbaka ärendet till Särskilda åklagarkammaren.

– De här uppgifterna som hon har skrivit på Facebook är inget som var ägnat för publicering i massmedier. Sedan att det finns massmedier som snappat upp inlägget och skrivit om det gör inte att ärendet faller under JK, säger Wikman.

Följ ämnen i artikeln