Miljöpartist öppnar för legalisering av cannabis

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Riksdagsledamoten Anders Schröder (MP) öppnar för att legalisera cannabis.

– Den svenska politiken har inte haft de resultat vi har velat, säger Anders Schröder till SR Ekot.

Om ett par veckor arrangerar Schröder ett seminarium i riksdagen där frågan ska debatteras.

1 av 2 | Foto: Anna Tärnhuvud
Anders Schröder (MP).

Att producera, sälja och använda narkotika är straffbart, och inget riksdagsparti vill ändra på den saken.

Men enligt Anders Schröder, som sitter i riksdagen för Miljöpartiet, fungerar inte förbudslinjen.

Arrangerar seminarium

Om ett par veckor arrangerar Schröder ett seminarium i riksdagen med rubriken "Bortom repressiva åtgärder - alternativ för att motverka skadorna av narkotika", där en av frågorna som ska debatteras är legalisering av cannabis, rapporterar SR Ekot.

– Dels så vet vi att den svenska politiken inte har haft de resultat vi har velat. Narkotikan i dag är billigare än för 30 år sedan, tillgängligheten är högre, konsumtionen har inte gått ned och de kriminella gängen har blivit våldsammare. Det här tyder ju på att den politik vi har fört, den har inte fungerat, inte uppnått det vi velat, säger Anders Schröder till SR Ekot.

”Driver våldsspiral”

Riksdagsledamoten hoppas att seminariet ska leda till en öppen debatt om fördelarna och nackdelarna med en legalisering – och reglering – av marknaden för cannabis, vilket är ett samlingsnamn för bland annat hasch och marijuana.

Ett argument för, är att laglig försäljning av cannabis skulle kunna underlätta kampen mot våldsbrottslighet, enligt Anders Schröder.

– Kopplingen mellan grov, organiserad brottslighet och de skjutningar som sker i våra förorter i dag, och narkotikahandeln, är ju solklar, och det säger också polisen. Det är det som driver den våldsspiral vi ser nu, säger Anders Schröder.

Miljöpartiet vill inte legalisera

Inget riksdagsparti vill legalisera cannabis, visade exempelvis en rundringning som SVT gjorde i september. Däremot har Centerpartiets och Liberalernas ungdomsförbund öppnat för en avkriminalisering.

Miljöpartiets partilinje är att man fortsatt är för en restriktiv narkotikapolitik, understryker partiets narkotikapolitiske talesperson, Stefan Nilsson, till SR Ekot.

– Vi vill inte legalisera cannabis, vi tror att det skulle öka missbruket och skadorna av haschrökning, säger Stefan Nilsson (MP).

Publicerad: