Sverige väljer amerikanska luftvärnssystemet Patriot

Publicerad 2017-11-07

Sverige väljer att köpa det amerikanska luftvärnssystemet Patriot. Nu ska förhandlingar inledas med USA om köpet, som i ett första steg beräknas kosta runt tio miljarder kronor.

Försvarsmakten har vägt på längden och bredden, alla parametrar i sammanhanget, och utifrån den värderingen har vi gått på att stödja Försvarsmaktens rekommendation, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till flera medier.

Han vill inte ge ett rakt svar på vilka politiska överväganden som gjorts i sammanhanget, och inte spekulera i om valet av Patriot kan ses som en krigshetsande funktion i och med att Ryssland skulle kunna tänkas bli provocerat.

– Utifrån våra utvärderingsprocesser måste vi välja det system vi tror passar bäst, säger han.

Ber om offert

Regeringen har beslutat att ge Försvarets materielverk i uppdrag att be om en offert på systemet från den amerikanska staten.

Beslutet har fattats efter diskussioner mellan regeringspartierna, Moderaterna och Centerpartiet, de partier som står bakom försvarsöverenskommelsen som slöts i augusti.

– Försvarsmakten har sagt att detta är det system de förordar och då tycker jag det är rimligt, säger moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark.

Han räknar med att staten behöver ge Försvaret mer pengar för materialinköp än vad som i dag finns avsatta och uppger att Moderaterna är beredda att skjuta till det som behövs.

Liberalerna och Kristdemokraterna är inte med i den blocköverskridande försvarsöverenskommelsen men stödjer dock ändå valet av Patriot.

– Den inriktningen regeringen har stämmer väl överens med de prioriteringar Liberalerna gör, säger försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L).

– Kristdemokraterna har under lång tid påpekat att vi måste ha en luftvärnsförmåga och Patriot är ett beprövat system. Det som är viktigt nu är att det läggs till mer pengar, säger Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson.

Beprövat system

Försvaret har förordat Patriot med motiveringen att det är ett beprövat system med god leveranssäkerhet och förmåga att bekämpa ballistiska robotar.

Sveriges förhoppning är att ett formellt anbud från USA ska komma under våren 2018. Sedan ska systemet förhoppningsvis börja levereras 2020 och allt ska vara på plats 2025, enligt SR Ekot.

Patriot, från vapentillverkaren Raytheon, vann i konkurrens med fransk-italienska Samp/T. De amerikanska och franska ambassaderna i Stockholm har informerats under dagen, rapporterar Dagens industri (DI ).

Längre räckvidd

Det nya Patriotsystemet ska ersätta det nuvarande robotsystem 97, som utvecklades av USA i slutet på 1950-talet under namnet Hawk. Även om systemet uppgraderats flera gånger behöver det nu bytas ut, enligt Försvaret. Medan robotsystem 97 har en räckvidd på 40 kilometer kan Patriotrobotarna nå 70 kilometer.

Hoten från luften har utvecklats mycket under de senaste åren. Från att tidigare ha varit fokuserade på att slå ut exempelvis flygplan eller helikoptrar behöver dagens system kunna verka mot andra hot, främst olika typer av robotar.

Det gäller till exempel ballistiska robotar, som de ryska Iskanderrobotar som ställts upp i Kaliningrad som därmed skulle kunna vara ett hot mot Gotland och Stockholm.

Följ ämnen i artikeln