Internutredning om ”Lilla hjärtats” död klar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Polishuset och häktet i Norrköping. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT
Polishuset och häktet i Norrköping. Arkivbild.

Socialkontoret i Norrköping anser inte att man gjort några allvarliga fel i hanteringen av den 3-åriga flicka som kallats "Lilla hjärtat".

Flickan hittades död i sitt hem i januari kort efter det att hon flyttats från sitt familjehem till sina biologiska föräldrar.

– Det här har varit en intern utredning av oss själva för att se om vi ska göra en lex Sarah-anmälan. Det ser vi inte att vi behöver göra i dag utifrån vad utredningen kommit fram till, men Inspektionen för vård och omsorg kan vara av en annan åsikt och i så fall välkomnar vi det, säger Yvonne Thilander, socialdirektör i Norrköping, i ett uttalande, enligt SVT Nyheter Öst.

Den treåriga flickan växte upp i ett familjehem, men våren 2019 återfick föräldrarna vårdnaden efter ett beslut i kammarrätten. Socialnämnden i Norrköping hade hela tiden bestridit att flickan skulle tvingas lämna familjehemmet.

En orosanmälan gällande flickan gjordes på juldagen 2019 och socialtjänst och polis besökte adressen redan samma dag. På annandagens eftermiddag gjordes ett nytt besök, men efter det gjordes inga fler besök. Den 30 januari hittades flickan död.

Enligt utredningen hade man inte följt rutinerna och kontakten med barnavårdscentralen blev fördröjd. Men även utan dessa brister skulle man enligt utredningen inte ha kunnat förhindra det inträffade, skriver SVT.

Flickans biologiska mamma är häktad misstänkt för grovt vållande till annans död. Hon förnekar brott. Flickans pappa avled i häktet i februari.

Publicerad:

LÄS VIDARE