Regeringen agerar – tillkallar ministrar i EU-länder

Kan dra in CSN efter 200 sekunders avslöjande

Publicerad 2023-10-18

Regeringen agerar nu efter 200 sekunders avslöjande om omfattande fusk på läkarutbildningar i Östeuropa.

Utbildningsminister Mats Persson kommer att tillkalla ministrarna i de berörda länderna – och han utesluter inte att dra in CSN till de utbildningar som inte håller måttet.

– Jag ser mycket mycket allvarligt på detta, säger han.

På onsdagsmorgonen kunde 200 sekunder avslöja ett omfattande fusk på universitet i Lettland, Litauen, Polen och Tjeckien.

Utbildningsminister Mats Persson ser allvarligt på uppgifterna.

– Jag välkomnar den här granskningen, jag tycker det är mycket viktigt att det här kommer upp till ytan. Det är allvarligt och jag tror att det är många svenskar, inklusive jag själv, som tycker att det är olustigt att det utbildas läkare i Europa som inte håller måttet i Sverige.

Han kommer nu att tillkalla sina ministerkollegor i Lettland, Litauen, Polen och Tjeckien.

– Jag kräver att de går till botten med de här uppgifterna. Jag ser väldigt allvarligt på att lärosätena ni har kontaktat vägrar svara på frågorna ni ställer.

”En miniminivå”

Läkare som utbildas i de allra flesta EU-länderna kan ansöka om läkarlegitimation väldigt enkelt i Sverige. Systemet kallas yrkeskvalifikationsdirektivet – men Mats Perssons tillit till systemet har fått sig en törn.

– Det hela bygger på att alla utbildningar håller hög kvalitet i hela Europa, att det finns en miniminivå. Det är väldigt allvarligt om det inte stämmer, då faller hela tanken.

”Jag kommer nu föra samtal med svenska myndigheter”, säger utbildningsminister Mats Persson.

I 200 sekunders granskning framkommer att praktiken är väldigt bristfällig på universiteten, någonting som Persson reagerar kraftigt på.

– Det är ju synnerligen allvarligt. Det har ju en direkt koppling till oss som patienter.

Flera läkare som Aftonbladet pratar med säger att det inte går att dra alla universitet i alla länder över samma kam – att det snarare rör sig om enskilda lärosäten, och att det givetvis finns gott om studenter som tar sig igenom utbildningarna utan att fuska.

– Det finns fantastiskt bra universitet i Europa, som är minst lika bra eller bättre än de svenska utbildningarna. Men det finns också djupare dalar. Det gäller också studenter som kommer med olika ambitionsnivåer genom utbildningarna, säger Magnus Hultin från Nationella vårdkompetensrådet.

Kan dra in CSN

Utbildningsministern kommer starta en dialog med de berörda svenska myndigheterna, alltså Centrala studiestödsnämnden (CSN) och Universitets- och högskolerådet (UHR), om hur man ska agera från svenskt håll.

– Övergripande handlar det om att se över vilka möjligheter vi har från svensk sida att agera mot olika typer av universitet som inte håller måttet. Vilka juridiska förutsättningar det finns för detta.

Ett sätt att gå till väga skulle vara att dra in studiestöd för de utbildningar som inte håller måttet.

– Jag utesluter inte det. Jag kommer nu föra samtal med svenska myndigheter för att se om det finns någonting vi kan göra från svensk sida för att stoppa denna utvecklingen.

Ungefär 1 800 svenskar studerar i dag utomlands, och stöden uppgår till omkring 65 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar. Ansvarig utredare på CSN, Joacim Strömblad, reagerar också på avslöjandet – och vill ta upp en dialog med utbildningsministern.

Joacim Törnblad, utredare på Centrala studiestödsnämnden, vill kunna lita på alla instutitioner i EU.

Vill se garantier

– Det är inte rimligt på något sätt att CSN ska betalas ut till undermåliga utbildningar, det är helt orimligt.

Han beskriver att alla EU-länder måste kunna lita på varandras institutioner. Han anser också att frågan måste upp på EU-nivå, ett system som han uttrycker är ihåligt.

– Det hade inte varit ihåligt om systemet fungerat som det tänkt. Hela EU-samarbetet bygger på att alla länderna har sina kontroller, har sin tillsyn och ordning i sitt eget hus. Har man inte det blir det problem.

Men huvudfokus för regeringen är nu att se till att ministrarna i de berörda länderna går till botten med vad som har hänt, tar ett ansvar och utsätter garantier för att utbildningar håller en högre nivå.

”Lägg korten på bordet”

– Fokus ligger på att få länderna att agera och lägga korten på bordet. Om man vill åstadkomma förändring här, vilket jag är väldigt mån om, då är det det som är mest vettigt.

Han säger att om modellen inte fungerar som man tänkt måste man våga tänka annorlunda.

– Utbildning devalveras, läkarnas status får sig en törn, och vi som patienter känner oss oroliga. Det är mycket allvarligt, säger han.

– Jag tror att den här granskningen kommer starta en diskussion i Sverige om hur reglerna ser ut när man hanterar frågorna om läkarlegitimation.