Pappa åtalas för mord på barn

Publicerad 2023-04-05

I dag åtalas en pappa för att ha mördat sin 1,5 år gamla son.

Strax före lunch den 9 december ringde han själv 112.

– Han berättade själv för larmoperatören han för upp emot en timme sedan dödat sin son, säger kammaråklagare Josefin Sävlund.

Runt klockan 11.00 på förmiddagen den 9 december larmades polisen till en bostad i Eslöv.

När de kom dit fanns det en livlös pojke i en spjälsäng, bara 1,5 år gammal. Räddningspersonal påbörjade återupplivningsförsök, men utan resultat.

Hans pappa, som själv larmat polisen, greps på platsen. I dag åtalas 39-åringen för mord på sin son.

– Jag har i dag väckt åtal mot en 39-årig man för mord på sin 19 månader gamla son, i andra hand synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott, säger kammaråklagare Josefin Sävlund.

Enligt åklagare Josefin Sävlund dödade han sonen genom kraftigt våld mot huvudet.

– Mannen förnekar brottsmisstanken mord, men vidgår att han tryckt sonens huvud bakåt, och därmed vållat hans död. Han erkänner misshandeln.

Mannen åtalas också för att någon gång mellan den 5 och 8 december ha misshandlat sonen genom att ta ett hårt grepp om hans kinder så att han orsakats smärta och blåmärken.

Delad vårdnad om sonen

Pojkens mamma och pappa separerade kort efter sonens födelse, och under hösten 2022 har de haft ett varannan vecka-upplägg.

– Den här aktuella veckan mellan 5 och 9 december var det mannens tur att ha hand om sonen, och eftersom sonen var förkyld har de två ensamma befunnit sig i mannens lägenhet.

I förundersökningen har ett stort antal förhörs hållits, brottsplatsen har undersökts och rättsmedicinska undersökningar har genomförts - både avseende sonen och mannen.

Josefin Sävlund tycker att bevisläget är mycket bra.

– Jag bedömer att jag kan på objektiva grunder kan förvänta mig en fällande mord respektive misshandel.

I förundersökningen har det framkommit att mannen lider av viss psykisk ohälsa.

– Om tingsrätten bedömer att det efter huvudförhandlingen föreligger övertygande bevis mot mannen så kommer de sannolikt besluta att han ska genomgå en större rättpsykiatrisk undersökning.

Följ ämnen i artikeln