40-åring åtalas för att ha drivit knarksajt

TT

Publicerad 2023-12-01

Sajten Flugsvamp har liknats vid ett Blocket för droger. Arkivbild.

En 40-årig man åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott, misstänkt för att ha drivit knarksajten Flugsvamp 3.0.

Sajten som liknats vid ett Blocket för droger fungerade som en marknadsplats för köpare och säljare av narkotika. Affärsidén har varit att importera narkotika till Sverige och sedan sälja den inom landet, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

”På marknadsplatsen har det skett ett synnerligen stort antal överlåtelser av olika narkotiska preparat såsom benzodiazepiner, cannabispreparat, centralstimulantia, hallucinogener, opiater samt annan narkotika” säger senior åklagare Henrik Söderman i pressmeddelandet.

Sajten ska enligt åtalet ha drivits av mannen från december 2018 till november 2021 och påstås ha omsatt ett värde på motsvarande 2,5 miljarder kronor.

Ytterligare två personer åtalas för medhjälp. Brottsvinsterna för de misstänkta ska uppgått till omkring 75 miljoner kronor. Hela den brottsvinsten yrkar nu åklagare ska förverkas.

Sajten Flugsvamp 3.0 stängdes ned i november 2021.

Flera tidigare versioner av sajten har funnits och 2022 dömdes en 30-årig man som administrerade Flugsvamp 2.0 till elva år och åtta månaders fängelse för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott. Mannen befinner sig på flykt internationellt.

Följ ämnen i artikeln