Kände igen instängda geten – ”det är vår Getrud!”

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I går räddade polisen en get som flämtade och for illa i en varm bil utanför en badmintonhall i Stockholm.

Men historien kan få ett lyckligt slut – efter att Victoria Mårtensson Winberg känt igen sin get som varit försvunnen i fem dagar.

– Vi blev av med henne i måndags. Så såg jag filmen på Aftonbladet i natt och insåg att – herregud, det är ju vår Getrud!

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Getrud med sin bästa vän ”Kola” – och Victorias son.

Victoria Mårtensson Winberg driver Glada geten gårdsmejeri utanför Hässleholm. I hagen har de omkring 80 killingar. Men någon gång mellan måndag och tisdag försvann en av de mest sociala killingarna i hagen.

Geten Getrud.

– Hon är jättetam, sträcker sig upp och vill att man lyfter henne när hon kommer till hagen, säger Victoria Mårtensson Winberg.

Först tänkte familjen att en räv tagit Getrud. Men på och runt omkring gården syntes inga blodspår eller rester som tydde på att Getrud skulle ha blivit uppäten eller dödad.

– Så det stämmer bättre att en människa skulle ha tagit henne, men vi tänkte att så kan det ju inte vara. Man tar ju inte bara en get. Men det ser så ut, säger Victoria Mårtensson Winberg.

Instängd i varm bil

Vid 16-tiden i fredags kom ett larm till Stockholmspolisen. En parkeringsvakt hade upptäckt att en get var instängd i en bil utanför Badmintonstadion och Eriksdalsbadet vid Skanstull i centrala Stockholm.

Geten flämtade och verkade fara illa. Bilen hade inga registreringsskyltar och hade enligt uppgift stått parkerad i över två timmar.

Efter att den räddats av polisen fördes geten till Skansen. En anmälan om brott mot djurskyddslagen har upprättats, om djurplågeri. Polisen kunde på lördagen inte lämna några uppgifter kring om man kommit i kontakt med ägaren till bilen.

Getrud föddes i mars

Efter att Victoria Mårtensson Winberg insett sammanträffandet har hon kontaktat polisen, i hopp att kunna få tillbaka den. Getrud föddes i början av mars och hade ännu inte blivit märkt.

– Vi brukar vänta lite tills de får lite större öron, säger Victoria Mårtensson Winberg.

Men på bilder är Getrud snarlik den get som räddades från den varma bilen i Stockholm. Bilden är tagen i början av maj.

– Där är hon i koppel med sin bästis och min son. En get i ett koppel måste man ju bara lägga upp på Facebook, säger Victoria Mårtensson Winberg.

”Hennes kompis är jätteledsen”

Efter helgen kommer polisen att undersöka om geten som nu är förd till Skansen verkligen är den get som försvunnit från Victoria Mårtensson Winbergs gård i Hässleholm.

– Det är ett utredningsarbete genom att man kontrollerar uppgifter, märkning och kännetecken mot det omhändertagna djuret, säger Towe Hägg vid polisens ledningscentral.

Hur överlämningen i så fall kommer gå till är oklart, men det verkar som att familjen Mårtensson Winberg kommer få ta sig upp till Stockholm och hämta Getrud.

– Vi är ett getmejeri i full produktion med noll tid över. Men vi vill ju såklart ha hem Getrud, hennes kompis är jätteledsen, så vi får ordna det på något sätt, säger Victoria Mårtensson Winberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN