Svenskar strandade på flygplatsen i Dubai

Publicerad 2016-04-05

Många svenskar sitter sedan natten mot måndagen fast på flygplatsen i Dubai.

Orsaken är ett trasigt flygplan.

– Det är totalt kaos här, människor ligger på golvet, säger en av resenärerna på plats.

Flygbolaget Norwegians plan hem till Sverige skulle ha lyft från Dubais flygplats klockan fyra på morgonen, natten till måndagen. Men plötsligt fick passagerarna besked om att flighten var försenad.

Många av passagerarna har nu varit vakna och väntat på att få åka hem i över ett dygn.

– Vi har behandlats som djur. Vi har inga filtar eller kuddar, folk ligger på golvet, säger en kvinnlig resenär.

Trasig del orsaken

Hon och andra resenärer på plats säger att det är 146 personer som är fast. Hon beskriver situationen som kaotisk med gråtande barn. Orsaken till förseningen uppges vara en trasig flygplansdel.

– Men de har sagt att de inte kunde hitta den i hela Mellanöstern, säger resenären.

Efter krångel att komma genom passkontrollen fick de försenade resenärerna komma till ett hotell, som hon beskriver som ”vidrigt”.

Nästa bud var att resenärerna skulle få skulle resa med Norwegian-flighten som skulle gå klockna fyra natten till tisdag. Så vid midnatt lokal tid gav sig resenärerna återigen till flygplatsen.

Men drygt en halvtimme före avgång fick de återigen beskedet att flyget var inställd. Sedan dess har de bara kunnat vänta.

– Vi har fortfarande inte kunnat komma åt vårt bagage, det ligger fortfarande i planet. Det är löjligt, folk har mediciner i bagaget som vi inte kommer åt, säger hon.

”Ber om ursäkt”

Norwegian bekräftar att förseningen beror på ett tekniskt fel. De säger dock att det rör sig om 86 passagerare.

”Det stämmer att vi har ett försenat plan från Dubai till Stockholm. Det är 86 passagerare som väntar och förseningen orsakas av att vi väntar på en del till planet”, skriver Tonje Næss på Norwegians presstjänst i ett mejl till Aftonbladet.

Hon skriver vidare att flygbolaget beklagar förseningen och att Norwegian gör allt de kan för att få passagerarna till Arlanda så snart som möjligt.

”Vi ber om ursäkt till de berörda passagerarna”, skriver Tonje Næss.

Enligt det senaste beskedet ska de strandade passagerarna få åka hem vid 19-tiden i kväll, tisdag.

Följ ämnen i artikeln