Nya demonstrationer i USA efter polisskjutning

Publicerad 2016-09-24

Demonstrationerna sedan dödsskjutningen av Keith Lamont Scott, 43, är nu inne på sin fjärde dag.

Invånare i städerna Charlotte och Atlanta i USA tog sig på fredagskvällen, natten till lördag svensk tid, ut på gatorna för att protestera mot polisvåldet mot svarta medborgare.

Protestmarscherna är en reaktion på ännu en uppmärksammad dödsskjutning. De senaste dagarna har våldsamma protester och rena upplopp ägt rum i Charlotte, North Carolina, sedan Keith Lamont Scott sköts till döds av polis i staden vid en insats på tisdagseftermiddagen. Tolv poliser uppges ha skadats i samband med protesterna.

Kvällen därpå samlades hundratals personer för en vaka. Den följdes av en marsch genom staden, som inledningsvis gick lugnt till.

– Vi är trötta på människor, speciellt polisen, som dödar våra svarta män, sa aktivisten Blanche Penn då enligt TT.

Det hela urartade senare. Enligt amerikanska medier omringades utposterade poliser av demonstranter, som även ska ha avfyrat raketer och gjort utfall mot poliserna. Ordningsvakterna svarade med tårgas, gummikulor och distraktionsgranater. Guvernören Pat McCrory utlyste som en följd av oroligheterna undantagstillstånd i staden. Nationalgardet har även kallats in för att få stopp på våldsamheterna.

I och med fredagskvällens protester går demonstrationerna in på sin fjärde dag. Men mellan våldsamheterna och all smärta har några ljusa och hjärtvärmande ögonblick stuckit ut. I Charlotte gick det under kvällen mestadels lugnt till. Och demonstranter har setts dela ut blommor, donuts och kramar, rapporterar CNN. Polisen och protesterande invånare har talat med varandra och utbytt handskakningar. En protestmarsch rörde sig under kvällen även genom centrala Altanta, huvudstad i delstaten Georgia.

Polisen har sedan skjutningen i tisdags hävdat att Keith Scott var beväpnad och på fredagskvällen kom även uppgifter om att fingeravtryck, DNA och blod som matchar offrets hittats på det vapen som påträffats nära hans kropp. Hans familj däremot har hela tiden uppgett att det han höll i händerna inte var något vapen, utan en bok.

Exakt vad som skedde på den parkeringsplats där han sköts är fortfarande oklart.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln