”Ryssland skyldigt till övergrepp i Tjetjenien”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-11-14

Mördade Anna Politkovskajas arbete fortsätter i Europadomstolen i Strasbourg

Journalisten Anna Politkovskajas arbete lever vidare.

Den 9 november riktade Europadomstolen i Strasbourg kritik mot Ryssland för flera fall av försvinnanden och dödsfall i Tjetjenien som Politkovskaja uppmärksammat.

Följ ämnen
Ryssland

Den 17 december 2000 stoppades Said-Hussein Imakajev mellan byarna Gamla och Nya Atagi i Tjetjenien. Vittnen såg hur han tvingades in i ett militärfordon. Sedan dess är han försvunnen.

De ryska myndigheterna gjorde ingenting för att utreda bortförandet. Istället försökte Said-Husseins föräldrar, Marzet och Said-Magomed ta reda på vad som hänt sonen. Efter ett år av fruktlösa försök vände de sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg som tog sig an fallet, skriver Novaja Gazeta. Fyra månader senare stannade sex pansarvagnar med 20 ryska soldater utanför paret Imakajevs hus. Förutom papper av olika slag förde de med sig Said-Magomed. Sedan dess har ingen sett honom.

Fortsatte sökandet

Hustrun Marzet fortsatte sökandet, nu efter såväl sonen som maken. År 2004 erkände ryska myndigheter att man gripit Said-Magomed men att han släppts samma dag. Vad som sedan hände kunde man inte svara på.

Den nu mördade journalisten Anna Politkovskaja skrev om fallet och om hur människor som vänt sig till domstolen i Strasbourg utsatts för förföljelse. Den 9 november i år, en dryg månad efter sin död, fick hon rätt. Domstolen har enhälligt kommit fram till att Ryssland bär ansvar för att Said-Hussein Imakajev och hans far Said-Magomed greps, försvann och förmodligen dödades.

Utan laglig rätt

Enligt domstolen greps de utan laglig rätt och utredningen kring deras fall har skötts på ett otillfredsställande sätt. Man försökte inte ens ta reda på vilka militära förband som låg bakom gripandena. Ryssland har angett kampen mot terrorismen som särskilt skäl till det som hänt. Den förklaringen godtar inte Europadomstolen.

De ryska myndigheternas likgiltighet inför de försvunna personernas öden kallar domstolen för ”omänsklig behandling”. Ryssland får också kritik för att man inte hjälpt till att ta fram de handlingar i fallet som domstolen krävt.

Återfanns i massgrav

Domstolen har dömt Ryssland att betala sammanlagt nära 69 000 euro (drygt 637 400 kronor) till de drabbade i fallet.

Ryssland får även kritik i ett annat fall av försvinnande. Det gäller Nura Lulujeva och två av hennes kusiner som den 3 juni 2000 fördes bort från en marknad av ryska militärer. Ett drygt halvår senare återfanns Nuras och kusinernas kroppar i en massgrav i byn Datjnyj i Tjetjenien.

Läs mer

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln