Skulle utvisas till Georgien - dog i förvaringscellen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-04

Människorättsgrupp: Det är en skam för Ryssland

Deportationen till Georgien hann aldrig verkställas.

I lördags dog Manana Dzjabelia, 51, i en hjärtattack på förvaringscentret i Moskva.

Nu anklagar människorättsaktivister de ryska myndigheterna för hennes död.

Följ ämnen
Ryssland

För drygt tio år sedan flydde Manana Dzjabelia från kriget i den georgiska republiken Abchazien.

Sedan dess har hon, liksom hundratals andra georgier, levt i Moskva. Till oktober i år då historien med fyra utvisade ryssar, anklagade för spioneri, orsakade ett kallt krig mellan Ryssland och Georgien.

Georgiens utvisning av de fyra ryssarna har lett till starka reaktioner och de ryska myndigheterna har satt hårt mot hårt med bland annat ekonomiska sanktioner - och utvisning av över tusen georgier som följd.

Nu har konflikten skördat ett liv, Manana Dzjabelias.

Dömdes till utvisning

Manana greps i början av oktober. Några dagar senare dömdes hon till utvisning, tillbaka till Georgien, rapporterar AP.

Sedan dess har hon suttit inlåst på ett förvaringscenter i centrala Moskva. Manana hade redan före utvisningsbeslutet problem med hälsan och enligt Svetlana Gannusjkina, chef för människorättsgruppen Medborgerlig hjälp, fick hon inte den vård hon behövde mot sin diabetes.

Manana hade överklagat utvisningen och den 30 november upphävde en domstol i Moskva det tidigare beslutet. Trots det fördes Manana tillbaka till centret där hon avled två dagar senare.

Kräver en utredning

– Det pågår en jakt på georgier. Det är en sådan skam för Ryssland, det är sådan laglöshet, säger Svetlana Gannusjkina till AP.

Georgiens ambassadör i Moskva har intresserat sig för fallet och kräver nu en ordentlig utredning, rapporterar radiostationen Echo Moskvy.

Enligt AP är dödsfallet det andra bland utvisade georgier. Totalt har under året runt 1 400 georgier deporterats från Ryssland. Enligt människorättsorganisationer har det i flera fall handlat om orättvisa rättegångar och de utvisade har hållits inlåsta under oacceptabla förhållanden.

Echo Moskvy uppger att åklagarmyndigheten i Moskva nu har inlett en utredning kring Manana Dzjabelias död.

Läs mer

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln