Emil stoppade tjuvarna - byggde vall runt flyktbilen

Publicerad 2014-10-07

”Lämnade en spade ifall de vill gräva fram den”

En planerad stöld från ett åkeri i Åsele gick inte riktigt som tjuvarna tänkt sig. Emil Persson, 27, stoppade deras flykt med hjälp av en traktor.

– De kan ju roa sig med att gräva fram bilen nu, säger han till Aftonbladets Brottscentralen.

Tidigt på tisdagsmorgonen ringde Emil Perssons kollega och berättade att två personer försökte stjäla delar från en bil som stod vid åkeriet. Kollegan hade upptäckt tjuvarna, som sprungit iväg och gömt sig.

– Han kände igen den ena tjuven, det var en person från orten, berättar Emil.

Ville ge tjuvarna en läxa

Han åkte direkt in till jobbet, där kollegan väntade vid tjuvarnas kvarlämnade bil. Efter att ha sökt efter personerna i området utan resultat, ville Emil åtminstone ge dem en liten läxa.

– Jag använde helt enkelt en traktor för att gräva in bilen. De kan ju roa sig med att försöka gräva fram den nu, säger han.

Polisen nöjd med påhittet

Västerbottenpolisens Dan Andersson är positiv till initiativet.

– Vi lider av att avstånden är så stora, polisstyrkan som hade hand om just det här fallet åkte från Lycksele och det är sju mil bort. Initiativ som vinner oss tid och hjälper oss lösa brott är bra, säger han.

Emil Persson och kollegerna på åkeriet har i alla fall valt att vara goda medmänniskor. Vid tjuvarnas bil har de lämnat en spade med texten ”Varsågod”.