Wallström om mötet med Suu Kyi: ”Vi förväntar oss mer”

Publicerad 2017-11-21

Utrikesminister Margot Wallström (S) utlovade raka rör om rohingyernas situation inför sina möten med Aung San Suu Kyi.

Ett löfte som infriades under ett rakt och uppriktigt möte.

– Vi var alldeles tydliga med att den här situationen inte kan fortsätta, säger Wallström till TT efter att ha träffat den burmesiska ledaren.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) befinner sig just nu på en rundresa i området med stopp i både Bangladesh, Burma och Vietnam.

Bland annat besökte hon ett flyktingläger i Bangladesh i söndags, där tusentals människor just nu lever i provisoriska hem, med undermåliga levnadsförhållande och brist på vatten, toaletter och mat.

– Som jag ser det så utsätts rohingya-folket för brott mot mänskligheten, sa Margot Wallström till Aftonbladet under söndagskvällen.

Träffat Suu Kyi två gånger

Även ett möte med nobelpristagaren och Burmas ledare, Aung San Suu Kyi, där rohingyernas situation skulle diskuteras, stod på agendan.

Totalt har det blivit två möten med Suu Kyi de senaste två dagarna – först tillsammans med andra utrikesministrar under toppmötet mellan EU och Asien (ASEM) och därefter ett enskilt möte på tisdagsmorgonen.

– Jag tycker att det var ovanligt uppriktigt. Det var rakt på sak och ärligt, säger Margot Wallström till TT.

”Viktigare än att hota med sanktioner”

Efter besöket i flyktinglägret underströk Wallström att Suu Kyi måste erkänna att situationen är ett enormt humanitärt problem och tillade att hon nu var beredd att ta i med hårdhandskarna om Burma inte gör något för att förbättra rohingyernas situation. Bland annat genom exempelvis sanktioner.

Men efter mötet säger Wallström att den burmesiska regimen vet att sanktioner kan bli aktuella om inget händer, och att samtalen mer handlade om omvärldens vilja att hjälpa till.

– Det var viktigare i första hand än att kanske hota med sanktioner.

Likställt med apartheid

Den muslimska minoritetsgruppen rohingya i Burma kränks dagligen och förtrycket har intensifierats de senaste åren, anser Amnesty International.

Enligt en ny rapport från människorättsorganisationen är Burmas agerande mot rohingyerna att likställa med apartheid

Bara sedan i augusti i år har över 600 000 rohingyer flytt sina hem i delstaten Rakhine över gränsen till Bangladesh. Många har dött på vägen.

De som överlevt har vittnat om fruktansvärda övergrepp i form av misshandel, våldtäkter och brända byar.

– Det finns ett folkligt motstånd mot den här gruppen som hon har lite svårt att hantera, säger Margot Wallström till TT om Aung San Suu Kyi.

– Hon försökte förklara så gott det gick att det här inte är så lätt för henne i relation till militären. Att det finns begränsningar kring vad hon kan åstadkomma på egen hand, att militären fortfarande har en särställning i landet som gör det här besvärligt.

Margot Wallström tycker att hon och hennes EU-kollegor var tydliga gentemot Aung San Suu Kyi att något måste ske.

– Att vi förväntar oss mer, också av henne som moralisk ledare.

TT: Tror du uppriktigt att det kommer att ske någon större förändring i Burma i närtid?

– De vet att det här inte kan fortsätta. De måste hantera den här situationen.