Redo för valspurt

Uppdaterad 2012-09-21 | Publicerad 2012-08-27

Spelet om makten kan börja.

Nu utmanar Mitt Romney på allvar Barack Obama om titeln som världens mäktigaste man, när republikanernas konvent drar igång i Florida.

Men hur hittar man rätt i djungeln som är USA:s president­val 2012?

Aftonbladets Carina Bergfeldt lotsar dig genom datumen, personerna och frågorna som du inte får missa.

DE VIKTIGASTE DATUMEN

27–30/8: Republikanernas konvent, Tampa, Florida

Spelet om makten kan börja. Romney och Ryan tillbringar fyra dagar i Florida tillsammans med gäst­artister som Donald Trump, John McCain, Condoleezza Rice och Jeb Bush.

4–6/9: Demokraternas konvent, Charlotte, North Carolina

En vecka senare är det bland andra Barack Obama, Joe Biden, Hillary Clinton och Jimmy Carter som ställer sig i talarstolen i North Carolina för att övertyga USA om demokraternas förträfflighet.

3/10: Presidentdebatt Denver, Colorado

Första ronden i matchen mellan Barack Obama och Mitt Romney sker i Colorado, som i förra valet gav Obama sina nio elektorsröster.

Oktoberöverraskning

Brukar ofta inträffa någon vecka eller två innan valet. I år spekuleras det om att Obama kan slänga fram Hillary Clinton som vicepresident-ess i rockärmen.

11/10: Vicepresident­debatt Danville

Kentucky Joe Biden möter här Paul Ryan, i en stat som i förra valet gav sina åtta elektorsröster till republikanernas John McCain.

16/10: Presidentdebatt, Hempstead, New York

Andra ronden för Obama och Romney, som nu möts i New York, som gav den sittande presidenten 31 röster i förra valet.

22/10: Presidentdebatt Boca Raton, Florida

Den tredje och sista ronden för Obama och Romney sker i viktiga delstaten Florida, som svänger hej vilt med sina 27 elektorsröster. 2008 gick de till Obama. Valet före till Bush.

6/11 Valdagen, Washington D.C

Den sista striden om Vita huset. Vem vinner, vem försvinner?

DE HETA VALFRÅGORNA

Invandringen

När Obama kom till makten var det med löften om att säkra USA:s gränser och att få bukt med landets illegala immigration. Han lovade också att man skulle arbeta för en permanent lösning för de 11 miljoner människor som nu lever illegalt i landet.  I korthet: Detta har inte hänt.

Under Obamas tid vid makten (även om den godkändes av Bush) har en hundra mil lång mur byggts mellan USA och Mexiko, som gjort att den illegala invandringen där minskat markant, men problemet med hur man skulle göra med den stora mängd människor som redan bor och arbetar i landet  under svåra förhållanden är på intet sätt löst.

Nu lovar Obama på nytt att lägga krut på invandringsfrågan om han väljs till en ny fyraårsperiod och säger att han då främst ska  arbeta för att hitta en permanent lösning för landets illegala invandrare.

Mitt Romney har en helt annan taktik. Han har vid flera tillfällen sagt att det inte ska löna sig att ta sig in i USA olagligt och att man inte ska hamna i någon gräddfil för visum om man gör det, utan att man i stället ska deporteras.

Jobben

När experter pratat om valet i förhand har det mest handlat om en enda sak: jobb, jobb och jobb. USA:s arbetslöshet är Obamas akilleshäl. Vid de  senaste mätningarna i juni 2012 var den totala siffran arbetslösa i landet 8,4 procent. Det är en mardrömssiffra för Obama, då ingen president har omvalts med högre tal än 7,2 procent (utom Franklin D Roosevelt).

Allra värst är situationen i staden El Centro i Kalifornien. I juni utsågs staden till den i USA som har flest procent arbetslösa. Mer än var fjärde vuxen, hela 29,2 procent, saknar jobb.

Obama har satsat mång­miljardbelopp på att öka till­växten, men inte lyckats få arbetslösheten att gå ned. Romneys plan är att hålla regeringen utanför jobbfrågan och låta den privata sektorn lösa problemet genom att sänka skatter för både företag och anställda.

Ekonomin

Ytterligare en dyster lista publicerades i juni 2012: Den över USA:s farligaste städer. Etta på listan låg Michael Moores hemstad Flint i Michigan. Förra året skedde ett mord i veckan i staden, som har nästan 20 procent arbetslöshet. Men trots att våldsdåden ökar gör den usla ekonomin att man tvingas spara in där pengarna verkligen behövs. Förra året – när det inträffade 2 392 grova våldsbrott i staden – sades samtidigt 20 av stadens totalt 140 poliser upp från sina jobb, av besparingsskäl.

Att få Amerika ”back on track” är ord som båda kandidaterna använder, men ingen av dem kan egentligen förklara hur de ska få städer som Flint att återigen blomstra. För Obama har lösningen under fyra år stavats underskottsbudgetering, medan Romney vill gå en helt annan väg och sänka skatter och ta bort Obamas nya hälso­reform, som han anser kostar orimliga summor som kan användas på andra platser.
 

DE VIKTIGASTE NAMNEN

Demokraterna

Barack Obama, 51

USA:s 44:e president, som under sina fyra år vid makten ställt sig bakom homoäktenskap, dödat Usama bin Ladin och genomdrivit en uppmärksammad vårdreform. Men han har inte lyckats fixa nya jobb som han lovade, vilket är hans akilleshäl.

Joe Biden, 69

Katolik men likväl anhängare av fri abort som med åren har fått smeknamnet ”Bad Joe” för sin förmåga att komma med plumpa uttalanden. Hans vana att säga vad han tänker ses som hans största svaghet och starkaste tillgång.

Michelle Obama, 48

USA:s första dam rankades 2010 av Forbes som världens mäktigaste kvinna. Brinner för att minska barnfetma och startade rörelsen Let’s move för att få barn att motionera mera. Har också infört ekologisk mat i Vita huset.

Republikanerna

Mitt Romney, 65

Vapenälskande miljardär som byggt sin förmögenhet på riskkapitalbolag och som för andra gången försöker sig på att bli president i USA. Konservativ fembarnsfar som vill sänka skatter för både privatpersoner och företag.

Paul Ryan, 42

Katolik och högljudd Obamakritiker som under sin tid i den amerikanska kongressen mest ägnat sig åt ekonomifrågor. Sedan 2011 ordförande för  representanthusets budgetkommitté, där han gjort sig känd som en budgethök.

Ann Romney, 63

Fembarnsmamma som har drabbats av den neurologiska sjukdomen multipel skleros. Brinner för utsatta barn och har sagt att de, samt andra med samma sjukdom som hon själv, ska bli hennes huvudfokus om hon blir presidentfru.