Bonde åtalas för djurplågeri på 124 nötkreatur: ”Värsta jag sett”

Publicerad 2018-05-25

Polis och veterinär chockades av misären som mötte dem på bondgården.

Kadaver som legat länge i hagar, ligghall och lador. I vissa fall bland levande djur, på högar av gödsel. Uthungrade, sjuka och skadade djur. Nu åtalas djurägaren för misstänkt djurplågeri av 124 nötkreatur.

– Det var det värsta jag sett, säger länsveterinären i polisförhör.

Den tragiska händelsen upptäcktes efter att polis larmats förra året då kor sprang lösa på en länsväg i Mellansverige.

När polisen kom till gården möttes de av en bedrövlig syn. Ett stort antal kadaver utomhus och inne, en del misstänks ha legat där länge. Undernärda och skakade djur, uthungrade och stressade.

– Det var det värsta jag sett, säger länsveterinären i polisförhör.

– Det låg kadaver i lador, ligghallar och i beteshagarna. Djuren var magra och en del fick lov att avlivas direkt. De var i ett förskräckligt skick.

Undernärda med sår på kroppen

Flera nötkreatur var svårt undernärda och ska ha haft diarré, långa klövar, bölder och sår på kroppen och intorkad gödsel.

Döda djur låg tillsammans med levande i ligghallen. Det var inte mockat i boxarna, en del djur stod och låg i 1,5 meter gödsel.

– Gården har tidigare varit en mönstergård och ett mycket fint jordbruk.

– Jag fick en chock över hur det stod till på gården, berättar en anhörig till bonden i förhör. Han har hållit skenet uppe för familjen.

”Önskade inte besök”

Bonden ska ha haft en bom nere vid vägen för att inte obehöriga skulle ta sig in och han ska ha varit tydlig med att han inte önskade besök.

– Det är ytterst sällan man ser att det gått så långt på en gård, allt har fallerat och det har inte funnits något fungerande skyddsnät, säger en representant för LRF:s omsorgsgrupp som bistod med att ge djuren mat och vatten. Jag har aldrig sett något som detta. Djuren var ”tokhungriga” och hade inget vatten.

Enligt förhör med mannen varken förnekar han eller erkänner brott.

– Jag kan inte uttala mig i nuläget om åtalet, säger mannens försvarare, advokat Anders E Bengtsson.

– Jag måste tala närmare med min klient först.

Bonden åtalas misstänkt för djurplågeri som ska ha skett mellan våren 2016 och våren 2017.

Följ ämnen i artikeln