Dödliga attentat i Beirut

Publicerad 2013-11-19

Över 100 skadade

Två bomber exploderade på tisdagsmorgonen nära Irans ambassad i Beirut.

23 människor ska ha dödats och 146 personer skadats.

En av de omkomna är Irans kulturattaché.

Två bomber exploderade på tisdagsmorgonen nära Irans ambassad i Beirut. Det första attentatet ska ha utförts av en självmordbombare. Bilder från övervakningskameror visar en man som springer mot husväggen på Irans ambassad innan han spränger sig och orsakar den första av två explosioner.

Den andra explosionen orsakades av en bomb i en bil som stod parkerad två byggnader längre bort, berättar tjänstemän som har tittat på filmen för Reuters.

Många skadade

Enligt Libanons hälsominister, Ali Hassan Khali, har minst 23 människor dödats och 146 personer skadats. Irans kulturattaché, Sheikh Ibrahim Ansari, har dött av sina skador efter attentatet. Det är oklart var han befann sig vid dådet då resterande personal vid ambassaden ska ha klarat sig oskadda.

Islamistisk grupp ansvarig

En islamistisk grupp med förbindelser till al-Qaida har tagit på sig ansvaret för bombattentaten. Reuters skriver att gruppen kallar sig Abdullah Azzam-brigaden. På Twitter skriver en representant för gruppen att "det dubbla martyrdådet utfördes av två hjältar från de heroiska sunniterna i Libanon".

Inblandade i Syrien-kriget

Iran har en kontroversiell roll i kriget i grannlandet Syrien. Även libanesiska Hizbollah har valt regimsidan i kriget.

Explosionen inträffade i stadsdelen Bir Hassan, där Hizbollah har starkt stöd. Även tidigare i år har platser som kopplas till Hizbollah i södra Beirut drabbats av bombdåd.

Vid två attentat den 9 juli respektive den 15 augusti dödades totalt 27 människor och över 350 personer skadades.

TT Aftonbladet