Buggklubben stänger ute homosexuella

Publicerad 2013-08-27

Irving: "Bakåtsträvande, outbildat och konservativt"

KRITISK Nu tar Tony Irving över Magnus Ugglas program ”Uggla i P4”. Han tänker inte lämna ”Let's dance” i TV4

Dansklubben Rockrullarna i Örebro nekar homopar.

Orsaken är att de är rädda för vad andra kursdeltagare ska tänkta om att dansa med en person av samma kön.

– Dans är från början tänkt att vara man mellan man och kvinna, säger styrelseordförande Karl-Erik Wallin.

Bugg ska dansas som man och kvinna. Det har dansklubben Rockrullarnas styrelse bestämt.

Sedan tre år tillåts inte samkönade par att dansa på klubbens träningskurser.

– Dansledaren sa att vi fick vara med och lära oss "tjejstegen" båda två men att vi kunde lära oss "killstegen" på egen hand, säger ett anonymt par till Nerikes Allehanda.

'Män leder – damer följer'

Enligt Rockrullarnas styrelseordförande Karl-Erik Wallin fattade styrelsen ett beslut för tre år sedan: Att personer med samma kön inte ska dansa med varandra på deras kurser.

– På våra nybörjarkurser där vi av pedagogiska skäl byter partner säger vi att damer ska dansa som följare och herrar som förare, för att använda ett modernt sätt att uttrycka sig, säger Karl-Erik Wallin.

Varför då?

– Vi måste faktiskt ta hänsyn till alla andra som kanske inte vill dansa samkönat. I grunden är det såhär: Pardans dansas med en herre och en dam.

Vi lever alltså i ett samhälle där samkönade par får gifta sig och göra i princip allt som heterosexuella par får göra – men de får inte lära sig dansa på er buggklubb?

– De får gärna lära sig dansa här, de är jättevälkomna. Men vi vill att damerna dansar som damer och herrarna dansar som herrar.

Irving: Bakåtsträvare

Tony Irving, känd från programmet Let's dance, danslärare sedan 80-talet och grundare till flera dansskolor i England och Sverige reagerar med bestörtning på Rockrullarnas hantering av homosexuella par och Karl-Erik Wallins förklaringar:

– I Sverige i dag, med alla lagar vi har så är det bedrövligt att en buggklubb som undervisar par i dans ska använda sin föreningsstadga för att diktera vad ett par betyder. Begreppet är pardans, ett par kan vara två män, två kvinnor eller blandade par.

Karl-Erik Wallin menar att pardans är mellan en man och en kvinna...

– Jag kan säga till honom så här: Den här karln kan ingenting om dansens historia. Danser som till exempel tango i sitt ursprung tränades som två män. I Sverige har det funnits en stor acceptans för att två kvinnor dansar, det är bara att gå till Folkets park en lördagkväll. Det är folk som honom som sätter oss tillbaka och gör att det som händer i Ryssland just nu är möjligt. Bakåtsträvare, outbildad och konservativ.

Rockrullarnas styrelse fattade beslutet att att låta personer av samma kön dansa på deras träningskurser i september 2010. Nu tror Karl-Erik Wallin att frågan kan tas upp igen.

– Vi kommer säkert föra det på tal redan på nästa styrelsesammanträde. Det är möjligt att vi tar det så att alla medlemmar får tycka till, på ett årsmöte till exempel.