Hotar regeringen för ny lag om partipengar

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-09-06

Jämtin: "Sverige står i skämshörnet"

Socialdemokraterna försöker nu tvinga regeringen att agera för en ny lag om öppen redovisning av partibidrag.

Annars hotar man med att själva ta över frågan – i riksdagen.

– Man kan fundera på varför det dröjer, om det finns nåt att dölja, säger Carin Jämtin, partisekreterare (S).

Frågan om redovisning av vilka personer och organisationer som skänker pengar till partierna har hängt med under lång tid.

I dag finns en frivillig överenskommelse mellan alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna om att alla som skänker mer än 20 000 kronor ska redovisas öppet. Senast att ansluta sig till överenskommelsen var Moderaterna.

Hotar regeringen

Samtidigt har arbetet med att införa lagstiftning på området tuffat på.

Men nu anser Socialdemokraterna att regeringens vilja att få till en ny lag verkar ha stannat av.

Uttalanden från representanter för allianspartierna tolkas av S som att frågan prioriterats ned, med risk för att en ny lag inte kommer hinna träda i kraft innan riksdagsvalet nästa år.

Om en ny lag ska kunna träda i kraft senast i april nästa år måste regeringen lägga en proposition senast den 15 oktober.

– Gör man inte det så går vi vidare och agerar i riksdagen genom ett utskottsinitiativ, säger Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg.

"I skämshörnet"

Enligt Carin Jämtin är Sverige ett av få länder i Europa som saknar lag om öppen redovisning av pengar till partierna.

– Sverige står i skämshörnet med Malta, San Marino och Schweiz, säger hon.

Socialdemokraterna menar att det är viktigt ur demokratisk synpunkt att väljarna vet vilka som skänker pengar till ett parti.

– Väljarna ska veta att det inte går att köpa sig politiska beslut, säger Damberg och menar att det är särskilt viktigt i dag med allt fler privata lösningar på marknaden, med ökad risk för korruption som följd.

”Är redan på väg”

Statsminister Fredrik Reinfeldt uppger att ett förslag redan är på väg och att Mikael Damberg krav är hycklande.

– Mikael Damberg verkar i ett parti som inte tycker att de behöver ursäkta sig för att de lever på människors spelberoende eller att de finansieras av en stor fackföreningsrörelse. Det har de aldrig sett några problem med. Nu ropar han efter något de redan vet är på väg. Vi förbereder ju en lagstiftning och Moderaterna har ju redan före det att vi i lagstiftningen gör förändringen ändrat våra regler så att vi inte tar emot bidrag utan att offentliggöra namnen på de som givit det om det handlar om belopp över 20 000.

Men vill du att anonyma bidrag ska vara tillåtna?

– Idén med anonyma bidrag är ju att de kommer in anonymt och lämnas i vakten och då har vi sagt att det tänker vi i så fall skänka till välgörande ändamål om det sker. Men det har aldrig skett så skapa nu inga bekymmer som faktiskt inte har funnits och vi vet ju också hur vi ska hantera det.

Följ ämnen i artikeln