Läkarna missade att Michelle, 49, hade lungcancer

Publicerad 2015-11-06

”Jag ska kriga” Beskedet tog hårt på Michelle som började planera för sin egen begravning. Men efter en tids sorg kom vändningen.

Michelle Warren, 49, opererades för en godartad tumör i hjärnan – och fick nedsatt syn på ena ögat.

Nio månader senare fick hon beskedet: cancern satt i själva verket i lungorna.

Under hösten 2013 sökte tvåbarnsmamman Michelle Warren från Nacka läkarvård för en intensiv spänningshuvudvärk.

– Jag provade allt. Jag provade akupunktur och besökte en kiropraktor, men inget hjälpte. Till slut skickade en läkare mig till röntgen. Där hittade de en tumör stor som en golfboll i de bakre delarna av hjärnan, säger Michelle Warren.

Skickades på strålning

Läkarna bedömde att det var en godartad tumör som de kunde operera bort. Michelle opererades i mars 2014 och återgick som vanligt till jobbet. Men i oktober kom huvudvärken tillbaka.

– Då skickade de in mig på helhjärnbestrålning. Det är ungefär som att stoppa in huvudet i en mikrovågsugn – det är hemskt. Men då väcktes misstankarna om att den nya tumören var en metastas, en dottertumör och att den egentliga tumören fanns någon annanstans, säger Michelle Warren.

Hon opererades igen. I samband med den andra operationen skadades en synnerv, vilket medförde att Michelle i dag har nedsatt syn på ena ögat.

– Jag får exempelvis inte längre köra bil, säger hon.

”Kunde inte förstå det”

Efter omfattande undersökningar fann man att modertumören fanns i hennes högra lunga – och att den spridit sig till den vänstra.

– Jag kunde inte förstå det, hur skulle jag berätta det för mina barn? Dubbelsidig lungcancer? Jag? Jag har alltid levt ett hälsosamt liv. Jag har varit vegetarian hela livet, tränat mycket och aldrig rökt, säger Michelle Warren.

Hur ställer du dig till att läkarna inte upptäckte tumören i lungan tidigare?

– Klart att jag kan vara lite bitter eftersom jag tycker att de borde ha skickat den första tumören på analys och inte bara säga direkt att den var godartad, säger Michelle Warren.

”Bestämde mig för att kriga”

Det svåra beskedet tog hårt på Michelle som började planera för sin egen begravning. Men efter en tids sorg kom vändningen.

– Jag bestämde mig för att cancern inte ska få ta över mitt liv, jag vill se mina barn växa upp och jag ska kriga som tusan tills dess att de kommer på någon fantastisk medicin som kan hjälpa mig, säger hon.

Även om forskningen inte nått riktigt så långt som att hitta en medicin så har man nu tagit fram ett blodprov som kan visa vilken typ av lungcancer patienten har. Det går snabbt, på bara fyra timmar får man provsvaren och läkare kan snabbt och enkelt avgöra vilken typ av behandling som krävs.

– Hade det funnits då så hade jag sluppit långa köer till läkare och patolog, säger Michelle.

Kan jobba och träna

I dag genomgår Michelle mindre cellgiftsbehandlingar var tredje vecka för att hindra tumörerna från att växa. I övrigt kan hon jobba, träna och leva nästan som vanligt.

– Det jag vill förmedla är att man kan leva ett någorlunda vanligt liv även med en allvarlig diagnos. Det är du själv som bestämmer, säger Michelle Warren.

Följ ämnen i artikeln