FN-kritik mot stängningen av romska lägret

Uppdaterad 2015-11-02 | Publicerad 2015-11-01

FN:s särskilda rapportör i minoritetsfrågor, Rita Izsak, kritiserar stängningen av det romska lägret i Malmö, skriver Sydsvenskan.

”Jag är särskilt orolig över bristen på alternativa boenden”, skriver hon i ett brev till utrikesministern Margot Wallström.

I ett brev till utrikesminister Margot Wahlström skriver hon att avhysningen ”kan förstärka det utanförskap och den marginaliserade ställning som romer har och få allvarliga konsekvenser för deras grundläggande mänskliga rättigheter”.

Högsta politiker i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh, avfärdar kritiken från FN och menar att kommunen inte har gjort något fel.

– De här människorna är fattiga men de är från ett annat land som har ansvar för dem. Vi har varit i kontakt med Rumäniens ambassadör under fredagen. Det kan inte ligga på olika kommuners ansvar att ta hand om detta. Regeringen och EU behöver hantera den här frågan, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

Detta är en grupp människor som har diskriminerats genom historien. Borde inte Malmö stad ha det i åtanke?

– Det är en utsatt grupp men det är Rumänien som har ansvaret. De är inte statslösa. Dessutom tar Malmö kommun redan ett väldigt stort ansvar när det gäller att ta emot flyktingar.

”Har inte all information”

UD skickade brevet vidare till Malmö Stads säkerhetschef Per-Erik Ebbeståhl som säger så här till Sydsvenskan:

– Jag ställer mig frågande till att en organisation inom FN formulerar ett brev på det sättet när de uppenbarligen inte har all information. De borde ha kontaktat oss först för att fylla sina kunskapsluckor, säger han.

Thomas Hammarberg ordförande i Kommissionen mot antiziganism, säger till tidningen att stängingen av lägret handlar mycket om signalpolitik:

– Jag tror att det finns en rädsla hos politikerna för att skicka signaler till Rumänien och Bulgarien om att Sverige är ett hyggligt land, att det är okej att komma hit. Man vill inte visa allt för stor generositet och välvilja.