Finansmannen häktad för dubbelmord

Publicerad 2015-06-10

Advokaten: Han erkänner misshandel och att han undanröjt spår

Paret i 70-årsåldern hittades döda efter en villabrand i Norrahammar.

På onsdagen häktades den 51-årig finansmannen misstänkt för dubbelmord och grov mordbrand.

Då blev det känt att mannen gör vissa medgivanden.

51-åringen greps i måndags. Mannen är knuten till ett företag i finansbranschen som har flera kontor runt om i landet. Han beskrivs som tämligen känd i Jönköpings-regionen.

På onsdagseftermiddagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för två fall av mord och grov mordbrand av Jönköpings tingsrätt.

– Han erkänner att han utövat våld mot två personer angiven tid och plats. Han erkänner också att han vidtagit åtgärder för att anlägga brand, säger advokat Mats Erfors till Aftonbladet och tillägger:

– Men han tar inte ställning till hur gärningen ska rubriceras.

"Bilden klarnar"

Innebär det att han erkänner mord?

– Den slutsatsen kan man inte dra. Han erkänner att han utövat våld. Vad det våldet lett till kan han inte uttala sig om i nuläget, säger Erfors.

Tingsrätten beslutade också att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Fram till 8 juli har åklagaren på sig att väcka åtal.

– Jag kommer att begära honom häktad på sannolika skäl misstänkt för två fall av mord och grov mordbrand, sa Pernilla Törsleff, åklagare, innan förhandlingen.

Hon kommenterar inte om offer och finansmannen har någon koppling till varandra, men hon upplever att utredningen går framåt.

– Bilden klarnar från vår sida, säger hon.

Spåret: Tändvätskan

Enligt uppgifter till Jönköpings-Posten ska finansmannen ha haft affärskoppling till paret som hittades döda i sin villa i Norrahammar den 28 maj.

Händelsen utreddes först som mordbrand, men polisen meddelade förra veckan att paret blivit mördade. Finansmannen är också misstänkt för att ha tänt eld på parets villa.

För polisen ledde spåren, som SVT var först med att berätta, fram till finansmannen genom tomma flaskor med tändvätska – som bara såldes i en särskild affär i Jönköping.

– Han fångades på övervakningsfilm när han köpte tändvätska på K-rauta, säger en person med insyn till Aftonbladet.

"Jättechockad"

På övervakningsfilmerna kunde de se 51-åringen köpa just den aktuella tändvätskan. Dessutom finns kvitto som visar att han köpt tändvätskan, enligt uppgift till Aftonbladet.

I samband med gripandet utförde polisen en husrannsakan.

Mannen är familjefar och inte tidigare straffad för något grövre brott.

Personer i mannens närhet som Aftonbladet varit i kontakt med förvånas över gripandet.

- Jag är jättechockad. Bara att ta anklagelserna i min mun är så främmande. Man kan inte uttala det utan att må illa, säger en kollega som arbetar i en annan stad.

”Är ingen mördare”

Han uppger att han inte träffat 51-åringen på flera veckor men att de talat i telefon.

– Det var tjat om livet och barnen och andra aktiviteter.

Han känner inte till att polisen skulle ha utfört någon husrannsakan på 51-åringens kontor.

– Men förr eller senare så hör de väl av sig för att göra det också.

Mannens bror är upprörd:

– Min bror är ingen mördare, säger han.

Tidigare uppgifter om att finansmannen även erkänner att han undanröjt spår, som lokala medier rapporterade om, är felaktiga enligt advokat Mats Erfors.

– Det stämmer inte, säger han.

Följ ämnen i artikeln