Inspirerade kyrkomassakern – skänkte pengar till topprepublikaner

Uppdaterad 2015-06-23 | Publicerad 2015-06-22

Ledaren för den konservativa grupp som påstås ha inspirerat Dylann Roof inför kyrkomassakern i Charleston ska ha skänkt tusentals dollar till republikanska presidentkandidater, skriver The Guardian.

"Vi kommer omedelbart att återbetala donationen", skriver en talesperson för Ted Cruz.

Enligt The Guardian ska Earl Holt, ledaren för den konservativa gruppen Council of Conservative Citizens (CofCC) ha skänkt 65 000 dollar till republikanska presidentkandidater de senaste åren. CofCC beskrivs som en extremistisk organisation som ser svarta som en underlägsen ras och motsätter sig rasblandning. Uttalanden om att svarta människor är mer lata, dumma och brottsbenägna än andra har publicerats i Holts namn.

”Efter en granskning har vi upptäckt att Mr Holt gjort en donation. Vi kommer omedelbart att återbetala pengarna”, skriver en talesperson för presidentkandidaten Ted Cruz i ett mailsvar till The Guardian. Det ska röra sig om 8 500 dollar.

Förutom Crux ska bland annat Rand Paul och Rick Santorum tagit emot pengar från Holt.

Inspirerade kyrkomassakern

Dylann Roof, som tagit på sig skulden för kyrkomassakern i Charleston förra veckan där nio personer sköts ihjäl, påstås ha inspirerats av Holt inför dådet. I ett manifest som postats i Roof's namn berättas om hur han lärt sig om svarta personers brutala mord på vita på CofCC's hemsida. "I det ögonblicket insåg jag att något var väldigt fel", står det i manifestet.

I ett uttalande som publicerats i Holts namn står det att det inte överraskande om Roof hämtat inspiration från gruppens hemsida eftersom den rapporterar om rasrelationer på ett "korrekt och ärligt" sätt. Men detta innebär inte att CofCC ska hållas ansvariga för handlingarna som Roof sedan genomfört, skriver Earl Holt.

Följ ämnen i artikeln