Jans gripande inlägg om sin 86-åriga mamma: ”Vad händer med äldreomsorgen?”

Publicerad 2015-10-06

Hittade sin mamma hungrig och med blöta förband

Jans inlägg har berört tusentals.

Jan Hammarlöf skrev ett uppmärksammat Facebookinlägg om korttidsboendet där hans mamma bor. Nu svarar områdeschefen.

– Vi kan inte jobba som på löpande band, vi jobbar med människor och vi måste respektera deras vilja och önskemål, säger Shahin Khoshnood, ansvarig för korttidsboendet, till Aftonbladet.

Jan ”Blondie” Hammarlöf har tidigare varit med i TV4:s dokusåpa Farmen.

”Man blir bara så förbannad och ledsen. Åkte för att hälsa på min mamma som är 86 år och bor på korttidsboende i Göteborg. När jag kommer in på hennes rum vid halv tio så ligger hon i sängen och stirrar upp i taket. Jag ser att hon är ledsen därav jag frågar vad det är som har hänt. Då har hon inte fått frukost än samt inte sina mediciner varav jag hör i flera rum intill många som ropar på hjälp”.

Så inleder Jan Hammarlöf, 51, ett uppmärksammat Facebookinlägg.

Han beskriver hur han i lördags kom in till sin 86-åriga mamma och bytte på henne och hjälpte henne upp i rullstolen. Hur han därefter rullade ut henne i matsalen och gav henne mat.

”Var är äldreomsorgen på väg?”

När han senare frågade personalen om när de tänkt byta hennes blöta och smutsiga förband fick han till svar att ”förhoppningsvis efter lunch”.

Jan skriver vidare:

”Jag tog saken i egna händer och la om förbandet på mammas ben och satte på henne varma tofflor, sen var hon mycket gladare och nöjd. När jag sedan skulle åka hem, så säger mamma snälla, måste du åka nu vill inte att du åker. JAG UNDRAR VART ÄR VÅRAN ÄLDREOMSORG PÅ VÄG”.

Inlägget har på bara några dagar delats av över 15 000 personer.

– När man kommer upp på boendet hör man gamlingarna ropa på hjälp och vara ledsna för att de inte fått sina mediciner eller fått frukost, säger Jan till Aftonbladet och fortsätter:

– Man blir så ledsen över att höra det. De är ju inte maskiner, de är människor med hjärta och själ.

Områdeschefen: Har påbörjat utredning

Responsen på inlägget har varit enorm. Jan har fått mängder med mejl och meddelanden från människor som jobbar inom äldrevården och som vittnar om samma sak.

Enligt Shahin Khoshnood, områdeschef i Majorna-Linné och ansvarig för korttidsboendet på Gråberget, har inlägget lett till att boendet påbörjat en utredning.

Hon menar dock att det är upp till de äldre själva att avgöra när de vill gå upp på morgonen.

– Damen i fråga hade blivit erbjuden att gå upp och äta frukost klockan 8 men då tackade hon nej. Så då kan vi inte tvinga henne att gå upp, säger hon till Aftonbladet.

– Vi jobbar med äldre människor som har sin egen vilja och sina egna vanor. Vi kan inte tvinga alla att gå upp klockan 7-8 på morgonen.

”Äldres behov är vår lag”

Enligt Shanin Khoshnood har flera ur personalen tagit illa vid sig av uppgifterna i Jans Facebookinlägg.

– Det var rutinerad och bra bemanning i helgen med kompetenta personer. Det blev väldigt tråkigt för dem att läsa vad som stod i inlägget. Alla var som frågetecken, både personal och anhöriga.

Hon menar dock att de kommer att fortsätta se över rutinerna.

– Vi är inte felfria. Vi kanske till exempel ska se till så att alla kommit upp och sitter vid bordet innan vi börjar servera påfyllning till de som redan ätit, säger hon och fortsätter:

– Men det är ett korttidsboende och de som bor här bor inte permanent, vilket innebär att vi måste gå efter de äldres egen vilja ännu i större utsträckning. Äldres behov och önskemål är vår lag.

Jan säger till Aftonbladet att hans mamma mår bra, efter omständigheterna.

– Hon är en positiv människa så hon är glad och framåt. Hon ser en ljusning i allt.

Nu hoppas att uppmärksamheten ska leda till en förbättring inom äldreomsorgen.

– Inte bara för min mamma, utan för alla.

---

Läs hela Jans inlägg nedan.

Följ ämnen i artikeln