Polisen sprängde bordellhärva i Göteborg, Malmö och Växjö

Publicerad 2018-03-20

De unga kvinnorna fotograferades i olika utmanande poser och annonserades ut på nätet.

Nu har polisen sprängt en kopplerihärva där kvinnor hållits i lägenheter i Göteborg, Malmö och Växjö.

– De har haft upp till tio kunder per dygn, vet vi av den spaning som vi har bedrivit på lägenheterna, säger Helena Trolläng, chef på polisens utredningsenhet i Göteborg.

Det var tips från allmänheten som ledde polisen på spåren - och satte span på de aktuella lägenhetsbordellerna.

I förra veckan gjorde polisen ett omfattande tillslag mot ett nätverk som misstänks för människohandel alternativt grovt koppleri. Enligt åklagaren Thomas Ahlstrand har man identifierat knappt 20 kvinnor som utnyttjats för prostitution i lägenheter i Göteborg, Malmö och Växjö.

– Det rör sig om minst fyra lägenheter i Göteborg, minst fem i Malmö och minst en i Växjö, säger Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren i Göteborg under en presskonferens på tisdagen.

Annonserna har försvunnit

I fredags häktades två män, 23 och 35 år gamla, och två kvinnor, 34 och 31 år gamla, samtliga från Rumänien, misstänkta för grovt koppleri.

Det finns också fler misstänkta i ärendet enligt åklagaren.

Offren är kvinnor i 20–30-årsåldern. De har enligt polisen fotograferats i olika utmanande poser, och sedan har deras tjänster bjudits ut på olika eskortsajter.’

– De har haft upp till tio kunder per dygn, vet vi av den spaning som vi har bedrivit på lägenheterna, säger Helena Trolläng på polisen.

Polisen märker att tillslaget förra veckan redan har haft effekt.

– 60 procent av annonserna har försvunnit från nätet i Göteborg och Malmö, och i Växjö har 100 procent försvunnit, säger Helena Trolläng.

Ovetande lägenhetsinnehavare

Kvinnorna rekryterades på olika platser i Rumänien och fördes sedan till Sverige för att jobba som prostituerade i olika lägenhetsbordeller.

Hur många sexköpare som identifierats, vill åklagare Thomas Ahlstrand inte uppge. Han konstaterar bara ett det handlar om "ett antal". Inga av dessa har delgivits misstanke om brott eller förhörts.

– Vi har ett ganska omfattande material att gå igenom, säger han.

Härvan har avslöjats genom både spaning, telefonavlyssning och kameraövervakning av de misstänkta lägenheterna, som alltså hyrts ut i andra hand.

– I nuläget ser vi inget samband mellan lägenhetsinnehavarna, säger Helena Trolläng, chef på utredningsenheten.