”Den som avtjänat sitt straff är fri”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-07

Ministern om pedofilen som bor vid dagis

VILL HA EGEN BOSTADHan har dömts för sexuella övergrepp mot barn, däribland grova våldtäkter, sju gånger. Han vill lämna det gamla livet bakom sig, med fylla och brott, men anser att han inte får den hjälp han behöver.

Socialtjänsten placerar ut en notorisk pedofil i en intilliggande stadsdel i ett boende nära skolor och daghem. Hur kan det få vara så?

– Grundprincipen i ett rättssamhälle är att den som avtjänat sitt straff är fri. Vilka sorters brott ska annars leda till en livslång stämpling?

Borde inte myndigheterna tala om vem han är?

– Det vore att slå in på en farlig väg som undergräver grundläggande principer utan att åstadkomma den allmänna trygghet och säkerhet som vi alla vill ha. Genom att fokusera på dem som en gång dömts och avtjänat sina straff riskerar vi att invaggas i en falsk säkerhet.

Varför ska myndigheter som socialtjänster inte få informera varandra om de exempelvis har en våldtäktsman eller pedofil som klient?

– Bakgrunden är att sekretesslagstiftningen ursprungligen inte tog hänsyn till att en kommun kan dela upp sin socialtjänst så att verksamheten hamnar i olika nämnder, med den beskrivna konsekvensen. En statlig utredning har föreslagit att sådana sekretessgränser ska tas bort. Regeringen håller på att ta fram en ny form för sekretesslag under hösten. Därefter kommer vi ta ställning till utredningens delförslag.

I praktiken anses den enskilde sexbrottslingens integritet väga tyngre än intresset att skydda barn och kvinnor från att bli nya brottsoffer. Hur ser du på det?

– Man kan inte ställa begreppen i motsatsställning till varandra generellt. Sexualbrott är ett vitt begrepp och flertalet återfaller inte i brott. Även den som begått ett brott – om än ett förskräckligt sådant – måste ha möjlighet att kunna återvända till ett normalt liv.

– Samtidigt måste vi göra allt vi kan för att skydda människor från att bli utsatta för brott.

Behöver lagen ändras på den här punkten? Eller tillämpningen?

– Vi utvärderar de relativt nya reglerna när det gäller sexualbrotten, till exempel våldtäkt mot barn. Det arbetet kan leda till ytterligare skärpningar.

Hur vill du att samhället ska agera för att dömda sexualbrottslingar inte ska kunna återfalla gång på gång?

– Vi ska utveckla möjligheterna att inom kriminalvården, socialtjänsten och psykiatrin erbjuda bland annat sexualbrottslingar behandling och se till att de få som kan vara verkligt farliga inte släpps vind för våg.  

* Har du egen erfarenhet av sexualbrottslingar som återfaller?

Är du anhörig eller offer, eller har du mött dem i ditt yrke som till exempel polis, åklagare eller terapeut? Eller har du andra frågor om vår artikelserie? Kontakta vårt reporterteam Anders Johansson och Claes Petersson, på mejladress sexbrott@aftonbladet.se