Svenska turister slapp evakuering

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-25

Ett 50-tal svenskar i området – totalt 2000 hotades först av evakuering

Semesterön Rhodos härjas av en kraftig skogsbrand.

Elden drog under fredagen allt närmare hotellen – och tidigt på fredagskvällen uppmanade räddningstjänsten att 2 000 turister borde evakueras.

– Det är fruktansvärt obehagligt och regnar aska här, säger norska Mona Fevang till VG Nett.

Apollo har 40 gäster på hotellen Rhodos Mare och Rhodos Village som ligger i området där branden härjat under fredagen. Nio av dem är svenskar. Under fredagskvällen var det länge oklart om turisterna skulle behöva evakueras men vid 23.30 tiden stod det klart att någon evakuering inte längre var aktuell.

– Dessa hotellen är utom fara eftersom branden under kvällen dragit vidare och nu befinner sig i området Lardos, säger researrangörens informationschef Kajsa Moström.

Moström berättar också att en del hotell i området evakuerades innan elden drog vidare men inga svenska turister bodde på de hotellen.

Fritidsresor har under dagen flyttat fem svenska turister på Rhodos.

– Det skedde väldigt odramatiskt och berodde inte på att elden utgjorde någon fara utan på grund av sotflagor som flög omkring när vinden låg på, säger Marie Malmros på informationsavdelningen på Fritidsresor.

Skogsbranden på Rhodos har härjat i fyra dagar.

Leder elden mot havet

Vid 23.30-tiden beslutade brandmännen i Lardos, dit elden förflyttat sig under kvällen, att hotellen i området inte behövde evakueras, berättar Kajsa Moström.

Apollo har ungefär 200 resenärer i området Lardos, 52 av dem är svenskar.

– Våra gäster kommer inte att evakueras däremot har tio gäster valt att flytta till ett annat område, säger Moström.

Enligt Moström jobbar brandmännen nu med att skapa en brandgata i bergen och leda ner elden mot havet.

Hämta pass

En av de drabbade av bränderna på Rhodos är familjen Fevang från Norge. I helgen reste de tillsammans med två andra familjer till Rhodos för att sola och bada. Nu tvingas de hålla sig inomhus på hotellet Elvita i Lardos.

– Vi har fått besked om att hämta pass och värdesaker och vänta på signalen i fall vi måste evakuera, säger Mona Fevang till VG Nett.

En man gripen

Hårdast drabbat är sydöstra Rhodos. Räddningstjänsten förbereder evakueringen av 2 000 turister. Tre hotell har redan tömts på gäster, skriver AP. Detta gjordes i huvudsak på grund av den obehagliga röken.

– Turisterna fördes till en närliggande kust och kommer att stanna där tills röken lättar. Förhållandena har redan förbättrats och de kommer troligtvis att få återvända till sina hotell innan mörkret faller, sa Haralambos Kokkinos, talesman för myndigheterna på ön.

Under de senaste dagarna har tiotusentals hektar tallskog förstörts. En 61-årig man greps i onsdags misstänkt för att ha anlagt branden.

För närvarande pågår ett 60-tal skogsbränder runt om i Grekland till följd av, höga temperaturer, starka vindar och lite regn enligt TT. I fjol dog 77 personer i bränder i landet.

Tipsa |
Aftonbladet