Puigdemont "kommer aldrig ge upp"

TT-AFP

Publicerad 2018-03-27

Carles Puigdemont meddelar via sin advokat att han inte tänker ge upp. Arkivbild.

Den tidigare katalanska ministern Clara Ponsati som efterlysts av Spanien ska överlämna sig själv till polis i Skottland.

Kataloniens ex-president Carles Puigdemont sitter i tyskt förvar i väntan på en eventuell utlämning till – och åtal i – Spanien.

– Han har sagt att vi aldrig kommer att ge upp och det är hans budskap till det katalanska folket, samt att de har en rätt att uttrycka sin strävan efter självständighet och en republik i Katalonien, säger Gonzalo Boye, Puigdemonts advokat efter att ha besökt sin klient på tisdagen.

– Och han har uttryckt sitt fulla förtroende för det tyska rättsväsendet.

Efter påsk

Samtidigt i Katalonien har separatistiska aktivister sittblockerat motorvägar, bland annat de största infarterna till Barcelona.

En domstol i den tyska staden Neumünster, där Puigdemont hålls, beslutade på måndagen att han inte ska släppas på fri fot. En annan domstol i samma stad kommer att fatta ett nytt beslut om utlämning, troligtvis först efter påskhelgen.

Clara Ponsati var minister i den katalanska regering som utropade självständighet från resten av Spanien i fjol. Hon flydde sedan till Skottland och finns bland de 13 separatistledare Madrid vill ställa inför rätta för "uppror".

Överlämnar sig

Spanien har utfärdat en europeisk arresteringsorder mot Ponsati, som är professor i ekonomi. Nu säger hennes advokat, Aamer Anwar att han kommit överens med skotsk polis om att hon frivilligt ska överlämna sig i Edinburgh.

"Mina jurister har instruerats av professor Ponsati att kraftfullt försvara henne mot de spanska försöken att få henne utlämnad", skriver Aamer Anwar i ett uttalande.

Han tillägger att Ponsati ser anklagelserna mot henne som "politisk förföljelse".

Följ ämnen i artikeln