Vad har hänt den kände kinesiske advokaten?

Tumskruvarna dras åt i Kina mot människorättskämpar

Demonstration i början av februari i Hong Kong till förmån för den försvunna advokaten Gao Zhisheng.

Vad har hänt den kände människorättsadvokaten Gao Zhisheng, 45?

Han har varit spårlöst försvunnen i över ett år.

En hög FN-tjänsteman tror att han blivit torterad. Kinesiska myndigheter ger motstridiga besked eller inga alls.

Gao Zhisheng.

Gao Zhisheng är något så ovanligt som en kinesiska människorättsadvokat som blivit både nominerad till Nobels fredspris och hyllad av Kina som en av landets tio bästa advokater.

Den senare utmärkelsen fick han 2001 innan Gao började ta sig an fall som nästan ingen annan vågade. Han försvarar anhängare av den förbjudna religiösa sekten Falun Gong, minoritetsfolket uighurer och bönder som kastats ut från sin mark.

Statsfiender

Ett säkert sätt att hamna på säkerhetspolisens lista över statsfiender.

Den 4 februari förra året arresterades han plötsligt. Och försvann. Ingen vet vart.

När familj och människorättsgrupper började fråga efter honom svarade de kinesiska myndigheterna med tystnad eller förvirrande besked.

Mysteriet tätnade ytterligare i går när Kinas utrikesminister på en presskonferensen sa att Gao blivit dömd för statsfientlig verksamhet. Alla undrar nu om han hänvisade till ett gammalt straff som utdömdes 2006 eller om Gao blivit dömd på nytt.

Den gången släpptes Gao snabbt sedan han skrivit under en bekännelse. Något han senare sa att han kände sig tvingad till sedan säkerhetstjänsten konstant torterat honom och hotat hans två barn.

Någon ny rättegång eller dom har inte offentliggjorts.

Ovanligt

Försvinnandet är ovanligt. Mitt i det hårda förtrycket brukar Kina ändå vara noga med att följa sina egna juridiska regler. Närmast anhöriga brukar underrättas. Domar offentliggöras.

Misstanken ligger därför nära till hands att Gao Zhisheng råkat riktigt illa ut. Är han överhuvudtaget i livet?

För en vecka sedan deklarerade FN:s särskilde rapportör om tortyr, Manfred Novak, öppet att han fruktade att Gao torterats.

– Enligt vad jag fått veta har han blivit svårt torterad, sa Novak. Jag är mycket oroad. Jag har upprepade gånger begärt att Kinas regering ska förse med med information om hans öde men jag har inte fått några tydliga besked.

"Är där han ska vara"

Gaos bror fick för ett halvår sedan av myndigheterna beskedet att Gao var försvunnen.

Sedan dess har Kina gett en rad motstridiga besked.

En talesman för utrikesministeriet sa att Gao "är där han ska vara".

Kinas ambassad i Washington hävdade att han var i Urumchi i provinsen Sinkiang och "arbetade". Något vissa tolkade som att han satt fängslad i ett arbetsläger.

Ambassaden hävdade också att Gao "hela tiden" varit i kontakt med sin familj.

Något som hustrun Geng He tillbakavisar. Hon har inte hört av sin man på "mycket länge" och vet inte var han är.

Gaos försvinnandet kom kort efter att hustrun och parets två barn under en dramatisk flykt tagit sig till Thailand och sedan vidare till USA. Kanske fruktade de kinesiska myndigheterna att Gao skulle göra samma sak.

Skärpt jakt

Gaos öde verkar vara del i en skärpt jakt på människorättsförkämpar i Kina. Mo Shaoping, en kinesisk advokat som ännu befinner sig på fri fot, hävdar att trycket på människorättsföreträdare ökat de senaste två åren. Som nation har Kina tagit ett stort steg tillbaka vad gäller yttrandefrihet.

Advokater förväntas först och främst att skydda och försvara kommunistpartiets intressen. Inte individens.

Några domstolsutslag de senaste månaderna bekräftar den linjen.

På juldagen dömdes författaren Liu Xiaobo till elva års fängelse för statsfientlig verksamhet. Huang Qi dömdes nyligen till tre års fängelse för att ha krävt en undersökning av skolbyggnaderna som rasade i samband med jordbävningen i Sichuan.

Uppenbarligen har tuppkampen växt på Kina efter OS och i takt med att man förvandlas från u-land till stormakt. Ledarna bryr sig inte längre lika mycket om den internationella kritiken av människorättsbrott.