Hitta din favorit bland vårens soffor

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-28

Fredrik Virtanen i sin Ikea-soffa Karlanda, klädd i svart skinn, 9 950 kronor.

”Jag ville ha en porrig känsla”

Singel och man. Från litet till större - då blir det skinnsoffa enligt fördomen. Vare sig man lever i storstan eller på landet.

Visst, så valde Fredrik Virtanen. Och katthonan Stalin är nöjd.

- Med större lägenhet blev jag tvungen att fundera på heminredning, vilket alltid känts trist och vuxet. Så, lite för att vara anti, tänkte jag skaffa en fluffig svart skinnsoffa ̵1; en sån som kombinerades med såna där hemska mörka vitrinskåp på 80-talet och inte anses vara riktigt god smak.

För att få den rätta porrkänslan tänkte jag mig en fårskinnspäls också. Men det blev bara krystat. Och soffan blev inte 80-talsfluffig utan mer 60-talistiskt tidlös. Den är skön att ligga i och hålla efter och ganska så cool också, tycker jag.

”Jag designade min soffa själv”

Helena har plats för vännerna i soffan.

Både när de är närvarande och när hon är alldeles ensam.

Fem vänner får lätt plats - kroppsligen eller genom sina bilder på kuddarna.

Helena Allard är möbeldesigner och har själv ritat sin soffa.

- En stram soffa kan vara lika bekväm som en mjuk. Det tror jag folk lurar sig på. Allt handlar ju om stoppning, fjädrar, bottnar och underreden. Den här soffan är khakifärgad, lätt gråtonad. Jag tycker att soffan ska vara vilsam både att se på och att sitta i.

Kuddarna har Helena gjort genom svart-vita fotografier på fem av sina vänner. Hon förstorade fotona i datorn, sedan har en screentryckare tagit hand om fotona och tryckt dem på tyg. Det brukar kosta någon hundralapp. Det finns också speciellt överför- ingspapper som man själv kan printa ut bilden på och sedan trycka på tyg.

Helenas soffa är byggbar på alla möjliga sätt. Både för den stora lägenheten och den lilla.

Allt från divan, sittsektioner till hörnor eller rent av en ö.

”Egentligen valde soffan oss”

Den nya utbyggnaden fick också ny soffa.

Mio Schlegel valde danskt och härligt vårgrönt. Den gröna trädgården växer in också på vintern.

Utan små barn i huset, och med vuxna söner, kunde Mio med mannen Per Björn välja som de ville. Den gamla rutiga Dux-soffan var inte slut, utan har gått i arv till Pers son Nisse.

Det stora nya vardagsrummet har fönster från golv till tak.

Mio, som är vd för Konsthantverkscentrum, har mycket keramik och glas och Per är möbelhandlarson, vilket gör att mycket svenskt glas och konsthantverk blandas med danska möbler redan.

- Egentligen valde soffan oss. Vi letade i flera år, tittade precis överallt. Så kom vi in på Nordiska Galleriet och satte oss i denna. Den var så sköööön. Vi bestämde oss direkt och valde kuddar i samma grova bomullstyg i komplementfärgen rostrött. Med matt yta på tyget.

- Vi är så nöjda. Var man än sätter sig i soffan sitter man bekvämt. Och det finns gladeligen plats för fyra. Därtill hade vi tur, det brukar ta tid att få beställda soffor, men på onsdagen före jul var den på plats.

Lillemor Dahl

Följ ämnen i artikeln