Tidigare premiärminister får 12 års fängelse

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Malaysias tidigare premiärminister Najib Razak utanför domstolen i Kuala Lumpur.
Foto: Vincent Thian/AP/TT
Malaysias tidigare premiärminister Najib Razak utanför domstolen i Kuala Lumpur.

Malaysias tidigare premiärminister Najib Razak har dömts till 12 års fängelse för korruptionsbrott i miljardklassen.

Han ska också betala närmare 50 miljoner dollar i böter.

Den 67-årige Najib Razak döms för maktmissbruk, penningtvätt och vad som av rätten i Malaysia kallas brottsligt missbruk av förtroende. Han meddelar dock att domen kommer att överklagas och förblir fortsatt fri mot borgen, fram till det att överklagandeprocessen är klar.

– Jag är definitivt inte nöjd med resultatet. Men detta är inte världens undergång eftersom det finns en process för att överklaga och vi hoppas ha framgång då, säger Najib.

Najib har tidigare åtalats på totalt 42 punkter, och har nu dömts för de sju första. Rättegång väntar också för de resterade 35 åtalspunkterna.

Skyller på finansman

Den forne premiärministern ska ha fört över motsvarande 5,5 miljarder kronor från den statliga investeringsfonden 1MDB till sina personliga bankkonton. Pengarna ska han ha lagt på bland annat lyxhus, konst och en yacht.

Najib Razak har hela tiden nekat till anklagelserna och menar att han var ovetandes om pengatransaktionerna. Under rättegången har försvaret porträtterat honom som ett offer och menar att den som varit hjärnan bakom korruptionsskandalen är finansmannen Low Taek Jho, som åtalats både i USA och Malaysia. Low hävdar dock att han är oskyldig.

Beslagtog lyxväskor

Korruptionsskandalen briserade under Najibs sista tre år vid makten och har beskrivits som en förklaring till varför han oväntat förlorade valet för två år sedan. Då hade samma koalition styrt landet i decennier.

Korruptionsanklagelserna gjorde också att hans lyxälskande hustru Rosmah Mansor grillades av utredarna, som även beslagtog en stor mängd exklusiva handväskor och smycken från parets fastigheter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN