Mehmet Kaplan: Hoten kom med ministerposten

Publicerad 2015-06-19

När Mehmet Kaplan (MP) utsågs till minister exploderade hatet mot honom.

Han har utsatts för både hot och grova rasistiska påhopp.

– Så fort man bryter mot normen blir man ett legitimt mål, säger han. 

I oktober utsågs Mehmet Kaplan (MP) till bostadsminister. Sedan dess har han utsatts för hot, hat och rasism via både brev och sociala medier. På rasistiska sajter flödar ryktena och anklagelserna.

I en intervju med Aftonbladet talar Kaplan ut om sina upplevelser.

– Jag hade suttit i riksdagen i åtta år innan jag blev minister, de senaste fyra som gruppledare. Jag visste hur det var att synas mycket, men när jag blev statsråd brakade det loss ordentligt, säger han.

Blåser upp enormt

Kaplan säger att vad han än gör så blåses det upp enormt i vissa kretsar. 

– Jag har blivit anklagad för allt ifrån att jag skulle ha bott i Norge, att jag är IS-krigare till att jag vill förbjuda midsommarfirande. Det finns en enorm spännvidd.

Han kallar sina upplevelser för "smärtsamma".

– Jag är van vid det sedan många år tillbaka. Men det smärtsamma är att jag är rädd att de som hatar och hotar förstör en del av det som är det fantastiska med vårt land. Humanitet, känslan av samhörighet och att tillsammans bygga vidare på något som är gott.

Kaplan, som är praktiserande muslim, menar att hans religiösa tro är en av anledningarna till attackerna.

”Blir ett legitimt mål”

– Jag märker det tydligt. Så fort man bryter mot normen blir man ett legitimt mål. Det bryter mot någon föreställning om vad hatarna tycker att det svenska är.

Kaplan har dock inte planer på att låta hatarna tysta honom.

– Jag älskar Sverige, det är här jag bor. Varför ska jag ändra mig för att en relativt liten grupp människor tycker att kvinnor tar för mycket plats, att muslimer finns representerade som sig själva, att hbtq-personer finns ute på gatorna. Konstigt nog är det ofta samma människor som har hatet i sig mot alla dessa grupper. Jag känner en solidaritet med människor som utsätts.

Men trots rasismen och påhoppen menar bostadsministern att han inte har förändrat sig.

– Jag tror inte jag förändras, mitt driv handlar om att det här landet ska bli ännu bättre och ännu mer fantastiskt. Målet är att Sverige ska vara ett land där människor inkluderas, även de som hatar och hotar.

Följ ämnen i artikeln